13 listopada 2016

Dyniowa babka drożdżowa z czekoladą

Zamęczam Was ostatnio tematem dyni, wybaczcie kochani, ale tak ją uwielbiam, jeszcze nie wyczerpałam jej zastosowań przez tyle lat i jeszcze mi się nie znudziła :)
Dziś przepyszne ciasto drożdżowe, nie tylko jest puszyste i aromatyczne, ale ma przy tym apetyczny kolor i jest wilgotne, świeże przez kilka dni, nie obsycha jak to bywa przy ciastach drożdżowych.
Przepis zaczerpnęłam stąd.
Zmieniłam nieco formę babki - z podłużnej na "kominową".









Ciasto
550 g mąki pszennej
1 jajko
7 g suchych drożdży
150 ml mleka
150 ml oleju
60 g masła
200 g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta goździków
szczypta gałki muszkatołowej
250 g pure z pieczonej dyni

Nadzienie 
3 łyżki masła
40 g cukru
40 g ciemnego kakao
5-6 łyżek wody

parę łyżek roztopionego masła do posmarowania ciasta


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól i przyprawy, dokładnie mieszamy.
W osobnym naczyniu rozkłócamy jajko, roztapiamy masło, łączymy z pure, olejem, mlekiem i cukrem. Mieszamy. Dodajemy masę do mąki i wyrabiamy ciasto. Wychodzi delikatne.
Przykrywamy ściereczką i pozwalamy mu wyrosnąć. Ok. 1-1.5 godziny.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: w rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i wodą, kiedy cukier się rozpuści dodajemy przesiane kakao i mieszamy na gładką masę. Studzimy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat ( można użyć papieru do pieczenia lub maty silikonowej), odpowietrzamy delikatnie je ugniatając, rozwałkowujemy na duży prostokąt grubości ok. 0,5 cm, smarujemy nadzieniem, zwijamy rulon, potem wieniec i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy.
Odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia, po tym czasie smarujemy roztopionym masłem.
Wstawiamy do nagrzanego piecyka do 180 stopni ( termoobieg) i pieczemy ok 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Studzimy krótko w formie, potem na kratce aby nie zaparowało.
Kroimy po wystygnięciu. Trzymałam zawinięte w folię spożywczą, zachowało świeżość kilka dni.



















9 komentarzy:

  1. Świetne połączenie dyni i czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam, ten duet smakuje wybornie :)

      Usuń
  2. Dynia i czekolada... inspirujące :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żałuję że nie miałam czasu pokusić się o zdrowszą wersję drożdżówki, pewnie u Ciebie coś znajdę ;-)

      Usuń
  3. Pyszności!
    Mi się dynia nigdy nie znudzi, więc czekam na kolejne z nią przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja! Ta babka musi smakować wyśmienicie <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...