08 listopada 2016

Chlebek dyniowy owsiano-korzenny

Chlebek o wyjątkowo bogatym smaku korzennej dyni. Strukturę ciasta wzbogacają płatki owsiane, staje się konkretny, sycący, idealny na jesienne śniadanie do kawy.
Bardzo prosty wypiek, nie wymaga użycia miksera.
Przepis pochodzi ze strony minimalistbaker.com








Forma: 2 średnie keksówki ( ja upiekłam w keksówce 8x26 cm plus wyszło ok. 10 małych babeczek)

1 1/4 szklanki mąki biszkoptowej ( może być mieszanka bezglutenowa)
1/4 szklanki mąki jaglanej
2 łyżki mąki kokosowej
2/3 szklanki płatków owsianych górskich
2/3 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej piernikowej ( goździki, gałka, imbir)
2 jajka
1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
1/2 szklanki mleka dowolnego ( można zastąpić sokiem np. z dyni)
3 łyżki golden syroup'u lub płynnej melasy
3/4 szklanki pure z pieczonej dyni
3 łyżki kwaskowego musu z jabłek ( można dać sok z cytryny lub pomarańczy)
na wierzch posypka: płatki migdałowe i sezam


Nastawiamy piecyk na 180 stopni.
W jednym naczyniu przesiewamy mąki z proszkiem, solą, dodajemy cukier i sypkie przyprawy.
W drugim naczyniu łączymy płynne składniki: mleko, pure, jajka, olej, syrop i mus oraz wsypujemy płatki owsiane. Wlewamy płynną masę do suchych składników i mieszamy krótko do połączenia , mogą być małe grudki. Wlewamy ciasto do keksówek wyłożonych papierem i pieczemy do suchego patyczka ok. 50 minut. Studzimy w foremce, kroimy po wystygnięciu.



12 komentarzy:

  1. Na pewno musi być dobry! Kocham takie chlebki.:) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam chleb z dynią, ale robię go inaczej. Jednak Twój też z chęcią wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest bardzo prosty, nie może się nie udać.

      Usuń
  3. Czy mąka biszkoptowa to pszenna T 450? nie słyszałam o takiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, inaczej tortowa. Kupuję też mieszankę bezglutenową do wypieków biszkoptowych tak to się zwie. Na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej.

      Usuń
  4. No to moje dynie może się w końcu doczekają chlebka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak już zmieszczę się w tę kieckę za miesiąc, to odbiję sobie te wszystkie pyszności! Na razie redukcja z aplikacją kcalmar.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek wygląda rewelacyjnie! Jadłabym go, oj jadła <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Musiał pachnieć obłędnie! Kusisz niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...