Bardzo prosty wypiek, nie wymaga użycia miksera.
Przepis pochodzi ze strony minimalistbaker.com
Forma: 2 średnie keksówki ( ja upiekłam w keksówce 8x26 cm plus wyszło ok. 10 małych babeczek)
1 1/4 szklanki mąki biszkoptowej ( może być mieszanka bezglutenowa)
1/4 szklanki mąki jaglanej
2 łyżki mąki kokosowej
2/3 szklanki płatków owsianych górskich
2/3 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej piernikowej ( goździki, gałka, imbir)
2 jajka
1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
1/2 szklanki mleka dowolnego ( można zastąpić sokiem np. z dyni)
3 łyżki golden syroup'u lub płynnej melasy
3/4 szklanki pure z pieczonej dyni
3 łyżki kwaskowego musu z jabłek ( można dać sok z cytryny lub pomarańczy)
na wierzch posypka: płatki migdałowe i sezam
Nastawiamy piecyk na 180 stopni.
W jednym naczyniu przesiewamy mąki z proszkiem, solą, dodajemy cukier i sypkie przyprawy.
W drugim naczyniu łączymy płynne składniki: mleko, pure, jajka, olej, syrop i mus oraz wsypujemy płatki owsiane. Wlewamy płynną masę do suchych składników i mieszamy krótko do połączenia , mogą być małe grudki. Wlewamy ciasto do keksówek wyłożonych papierem i pieczemy do suchego patyczka ok. 50 minut. Studzimy w foremce, kroimy po wystygnięciu.
Na pewno musi być dobry! Kocham takie chlebki.:) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńZapewniam że jest ;-)
Usuńuwielbiam chleb z dynią, ale robię go inaczej. Jednak Twój też z chęcią wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest bardzo prosty, nie może się nie udać.
UsuńCudowny!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!!! :)
OdpowiedzUsuńCzy mąka biszkoptowa to pszenna T 450? nie słyszałam o takiej?
OdpowiedzUsuńTak, inaczej tortowa. Kupuję też mieszankę bezglutenową do wypieków biszkoptowych tak to się zwie. Na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej.
UsuńNo to moje dynie może się w końcu doczekają chlebka :-)
OdpowiedzUsuńJak już zmieszczę się w tę kieckę za miesiąc, to odbiję sobie te wszystkie pyszności! Na razie redukcja z aplikacją kcalmar.
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda rewelacyjnie! Jadłabym go, oj jadła <3
OdpowiedzUsuńMusiał pachnieć obłędnie! Kusisz niesamowicie :)
OdpowiedzUsuń