21 września 2016

Tarta z fasolką szparagową

Fasolka była już w sosie z makaronem, w sałatce, smażona z sezamem, a tym razem wylądowała w tarcie w towarzystwie słodkawej marchewki i śmietankowego nadzienia. Prosty i smaczny trik.
Jakiś czas temu kupiłam podłużną formę na tartę, która doczekała się zastosowania, a fasolka bardzo ładnie się w niej ułożyła. Zainspirowałam się też tym wpisem, jednak co nieco pozmieniałam. 




Ciasto na tartę:

200 g mąki pszennej ( pół na pół z razową)
110 g masła
1 żółtko
ewentualnie 1-2 łyżki wody
duża szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej

Nadzienie:

2 jajka
120 ml śmietanki
3 łyżki kwaskowego jogurtu
1 łyżka skrobi kukurydzianej
sól i pieprz do smaku

200 g ugotowanej fasolki szparagowej
1 duża marchewka ugotowana al dente
sezam czarny


Fasolkę docinamy do szerokości foremki i gotujemy krótko do miękkości w osolonej wodzie. Marchewkę gotujemy 10 minut tak by nie była surowa, ale też nie do końca ugotowana.
Docinamy marchewkę do odpowiedniej długości, w 1 cm słupki.
Ze składników ciasta zagniatamy szybko kruche i chłodzimy 30 minut w lodówce, formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką, układamy rozwałkowane cienko ciasto, nakłuwamy widelcem , pieczemy z obciążeniem 10 minut w piecyku nagrzanym do 180 stopni.
Studzimy.
Składniki na nadzienie łączymy rózgą lub trzepaczką, wylewamy 1 cm warstwę na podpieczone ciasto.
Układamy warzywa , posypujemy sezamem, zapiekamy ok. 20 minut aż farsz lekko się zetnie.
Chwilę studzimy, kroimy i podajemy.





12 komentarzy:

  1. wygląda bardzo ładnie w tej formie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zuziu, Twoja tarta wygląda bardzo smakowicie. Tak pięknie podana, kusi wyglądem i zachęca do zjedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha!!
    też kupiłam tą foremkę, ale nie miała jeszcze swojego debiutu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł. Szykuję się na taką foremkę, aż dziw, że jeszcze takiej nie mam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja planowałam w niej mazurka i tak się zeszło do jesieni :)

      Usuń
  5. Ależ pięknie Ci się udała! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...