26 czerwca 2016

Ciasto z truskawkami z cynamonową kruszonką



W sezonie letnim zawsze przydaje się prosty i sprawdzony przepis na ciasto do owoców.
Nie wymaga wielu zabiegów, zawsze wychodzi i zniesie każdy rodzaj owoców i na pewno nie opadną na dno.
Ta wersja wytrzymała też, oprócz pół kg owoców, kruszonkę.
Ciasto jest puszyste i maślane w smaku. Polecam.





Ciasto ( foremka 20x30 cm)
2.5 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki ekstraktu z gorzkich migdałów
3 jajka
1/2 szklanki mleka ( użyłam bez laktozy)
1/2 szklanki oleju
500 g truskawek

Kruszonka
80 g mąki
60 g masła
50 g cukru pudru
płaska łyżeczka cynamonu

Nagrzewamy piecyk do 180 stopni ( termoobieg).
Ucieramy jajka z cukrem na puszystą jasną masę.
W osobnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem i solą. Do masy jajecznej cienką strużką wlewamy olej, krótko miksujemy. Teraz mleko, ekstrakt z migdałów i bardzo krótko miksujemy.
Dosypujemy mąkę i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki, zostawiając grudki ( tak jak przy muffinach ).
Ciasto wychodzi dość gęste.Na wierzch wysypujemy przekrojone i odszypułkowane truskawki, możemy leciutko powciskać niektóre owoce w ciasto.
Łączymy składniki na kruszonkę i wysypujemy ją na owoce.
Pieczemy 35-40 minut do zrumienienia wierzchu. Sprawdzamy patyczkiem. Studzimy w formie.






Milion smaków truskawek - edycja trzecia





8 komentarzy:

  1. Ale widok! Ślinka cieknie patrząc na to ciasto. A kruszonka... palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zuzia jak ja lubię wszystko co ma kruszonkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ciasto, normalnie aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to zwykłe ciasto z truskawką i kruszonką...okazuje się że to co proste i smaczne wywołuje w nas najwięcej emocji. I dobrze;-)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie szybkie i proste ciasta. Latem świeżo upieczone z owocami i kruszonką jest idealne na podwieczorek :) U mnie standardowo - drożdżowe lub na proszku i maślance. Twoje bardzo apetyczne.
    Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zwykle, prosto i pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...