W sezonie letnim zawsze przydaje się prosty i sprawdzony przepis na ciasto do owoców.
Nie wymaga wielu zabiegów, zawsze wychodzi i zniesie każdy rodzaj owoców i na pewno nie opadną na dno.
Ta wersja wytrzymała też, oprócz pół kg owoców, kruszonkę.
Ciasto jest puszyste i maślane w smaku. Polecam.
Ciasto ( foremka 20x30 cm)
2.5 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki ekstraktu z gorzkich migdałów
3 jajka
1/2 szklanki mleka ( użyłam bez laktozy)
1/2 szklanki oleju
500 g truskawek
Kruszonka
80 g mąki
60 g masła
50 g cukru pudru
płaska łyżeczka cynamonu
Nagrzewamy piecyk do 180 stopni ( termoobieg).
Ucieramy jajka z cukrem na puszystą jasną masę.
W osobnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem i solą. Do masy jajecznej cienką strużką wlewamy olej, krótko miksujemy. Teraz mleko, ekstrakt z migdałów i bardzo krótko miksujemy.
Dosypujemy mąkę i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki, zostawiając grudki ( tak jak przy muffinach ).
Ciasto wychodzi dość gęste.Na wierzch wysypujemy przekrojone i odszypułkowane truskawki, możemy leciutko powciskać niektóre owoce w ciasto.
Łączymy składniki na kruszonkę i wysypujemy ją na owoce.
Pieczemy 35-40 minut do zrumienienia wierzchu. Sprawdzamy patyczkiem. Studzimy w formie.
Ale widok! Ślinka cieknie patrząc na to ciasto. A kruszonka... palce lizać :)
OdpowiedzUsuńDzięki Krys!
Usuńpozdrawiam
Zuzia jak ja lubię wszystko co ma kruszonkę :)
OdpowiedzUsuńI tu Cię mam Ela! :D
UsuńBardzo lubię takie ciasto, normalnie aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńA to zwykłe ciasto z truskawką i kruszonką...okazuje się że to co proste i smaczne wywołuje w nas najwięcej emocji. I dobrze;-)
UsuńUwielbiam takie szybkie i proste ciasta. Latem świeżo upieczone z owocami i kruszonką jest idealne na podwieczorek :) U mnie standardowo - drożdżowe lub na proszku i maślance. Twoje bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Agnieszka
Jak zwykle, prosto i pysznie :-)
OdpowiedzUsuń