03 czerwca 2015

Marynata jogurtowo-paprykowa do kurczaka

Nie od dziś wiadomo, że marynowanie mięsa w jogurcie powoduje jego niesamowitą kruchość i delikatność po upieczeniu. I tu jogurt jako baza marynaty doskonale się sprawdził.
Jest to marynata na tyle konkretna, że smakuje dorosłym, ale nie jest ostra i idelanie nadaje się dla dzieci ( oczywiście nie uczulonych na żaden składnik lub przyrawę), moje dziecię zjadło z chęcią i smakowało.
Papryka daje piękny kolor i smak, czuć lekką słodycz, ale też czosnek i cynamon oraz leciutko curry.

Polecam mięso zamarynować na dłużej, najlepiej całą noc, wtedy wychodzi idealne i dobrze przechodzi aromatem przypraw.





Użyłam 6 pałeczek kurczaka.
Jeśli mięsa będzie więcej, musicie zwiększyć proporcje i ilość marynaty, powinna ona dokładnie
warstwą pokryć mięso z wszystkich stron.



Marynata jogurtowa 

150 ml jogurtu greckiego
1 pełna łyżeczka słodkiej papryki mielonej w proszku
1 płaska łyżeczka soli
1/4 łyżeczki cynamonu
płaska łyżeczka łagodnego curry
2 zmiażdżone ząbki czosnku
szczypta cukru
pieprz ( 1/4 łyżeczki)
1/2 szklanki wody ( do wlania na dno naczynia do pieczenia)

Udka kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Do jogurtu dodajemy zmiażdżony czosnek i pozostałe przyprawy. Powstałą masą dokładnie pokrywamy mięso ze wszystkich stron, układamy w naczyniu żaroodpornym z przykryciem i odstwiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem wlewamy na dno 1/2 szklanki wody, przykrywamy. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 190-200 stopni przez ok. 1,5 godziny. 20-30 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie, aby mięso ładnie się zrumieniło. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ryżem czy ziemniakami. Polecam młodą marchewkę zblanszowaną i krótko obsmażoną na maśle.











18 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na marynatę :-) kurczak z pewnością wyszedł pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację, że marynata robi cuda i mięso wychodzi smaczniejsze. Świetny przepis. Muszę zrobić z taką marynatą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam marynatę jogurtową do mięska:) pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko zapomniałam o tej marynacie i wydobyłam ją w końcu z zakamarków pamięci ! :)

      Usuń
  4. Pyszny pomysł :) Czosnek, papryka, cynamon i curry uwielbiam. Zawsze zadziwia mnie, jak odrobina kilku zmieszanych ze sobą przypraw potrafi z potrawy uczynić cudowny posiłek i dzięki drobnym zmianom może on być za każdym razem nieco inny. Żaden mix w paczce z supermarketu nigdy nie dorówna tej domowej mieszance, a że zdrowiej, to już zupełnie inna historia. Dzięki za przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę. Zgadzam się z Tobą w 100 %. Tylko dobrej jakości przyprawy, najlepiej skomponowane po swojemu dają pyszny efekt końcowy, a nie trzeba wiele, jak mówisz. Pozdrawiam również :)

      Usuń
  5. Bardzo fajna marynata. Właściwie nigdy w jogurcie nie marynuję, mimo, że wiele osób poleca. Tak więc, wszystko przede mną! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam marynaty jogurtowe lub mleczne do mięsa - całość jest wtedy tak niesamowicie krucha. Pyszota

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie jadłam kurczaka z jogurtowej marynaty :O wow.. musi być cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Często robię taką marynatę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O jaaa ale to musi być pyszne! ; ) Dobrze, że się weekend zbliża i będzie czas na grilla, bo już mi ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam czy taka marynata nada się do grillowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, tylko zdjęłaby nadmiar marynaty z mięsa przed położeniem na grill.

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...