30 maja 2015

Sałatka z kalarepki i jabłka

W smaku delikatna, łagodna i orzeźwiająca, czuć ostrość rzodkiewki, ale też słodycz jabłka.
Jeślibym miała nadać jej nazwę, to byłaby to...."powiew wiosny":)
Uwelbiam jak pojawiają się wytęsknione warzywa, tak łatwo z kilku prostych składników wymyślić coś pysznego. Wszystko jest świeżutkie i aromatyczne, pachnący koperek, jajka od kur, które już skubały trawkę, wszystko lepiej smakuje!





porcja dla 2 osób

1 kalarepka
pół jabłka (powinno być słodkawe)
1 ugotowane jajko
5 rzodkiewek

Sos:
4 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
łyżeczka soku z cytryny + odrobinę skórki dla aromatu
sól, pieprz świeżo mielony do smaku
1 łyżeczka posiekanego koperku

Warzywa i jajko kroimy w słupki lub drobną kostkę. Składniki sosu łączymy dokładnie i mieszamy z sałatką. Smakuje najlepiej podana od razu po przyrządzeniu!





Nowalijki w kuchni

8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa sałatka, przyznam się że takiej jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatki z kalarepą jeszcze nie miałam okazji jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej sałatki nigdy nie jadłam, ciekawi mnie jej smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki, takiej jeszcze nie jadłam i chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa sałatka, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A to ciekawe, jabła i kalarepki jeszcze nie łączyłam, a niby dlaczego? Koniecznie muszę to wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie prosto i zdrowo:) jak moje kalarepki podrosną to wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko bardzo polecam, sałatka jest pyszna i orzeźwiająca, a z ogródkowej kalarepki będzie jeszcze pyszniejsza :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...