Nie za słodki, orzeźwiający w smaku. Trudno poprzestać na jednym kawałku, żeby nie było - ostrzegałam ;)
Nie przepadam za tortami z ciężkimi i słodkimi kremami na bazie masła, ten stanowi miłą odmianę.
Pomyślałam, że jest idealny na wiosenne weekendowe podwieczorki!
Biszkopt ( 3 cienkie blaty z formy o średnicy 23 cm)
5 jajek ( białka i żółtka osobno)
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki mielonej wanilii ( lub łyżeczka ekstraktu)
szczypta soli
Krem
2 serki 150 g z ziarenkami wanilii ( słodkie)
300 g sera na sernik ( smak naturalny)
2 łyżki cukru pudru
300 ml śmietanki 30%
1.5 łyżki żelatyny w proszku lub agaru
brzoskwinie w syropie ( z puszki lub domowe)
Na wierzch: owoce i prażone płatki migdałów
W Y K O N A N I E:
Krem: Brzoskwinie trzeba dokładnie odsączyć, aby nie puściły soku do kremu, najlepiej na sitku, a potem dosuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Pokroić w kosteczkę ok. 1 cm.( zostawić 2 połówki do ozdoby).
Żelatynę wsypać do garnuszka zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut aby napęczniała. Po tym czasie podgrzewać mieszając do rozpuszczenia ( nie gotować).
Ubić kremówkę na sztywno.
Sery zmiksować z cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować, dodać do całości ubitą śmietanę i dokładnie połączyć z serem delikatnie mieszając szpatułką. Przekładać kremem nasączone blaty biszkoptu, układając na każdej warstwie kremu kawałeczki owoców. Na wierzch warstwa kremu, owoce i prażone migały.
Schładzamy w lodówce najlepiej na noc, ale minimum 2 godziny aby krem stężał, inaczej przy krojeniu wszystko się rozpłynie ;-)
Przepis kradne, torcik wyglada mega pysznie!!
OdpowiedzUsuńPyszny, lekki torcik (:
OdpowiedzUsuńCudeńko!!! A co to za święto, Zuziu ?
OdpowiedzUsuńChciałam być dyskretna, ale skoro pytasz, urodzinki męża parę dni temu :)
UsuńOj jak ja lubię takie torciki :-) pyszne i owocowe :-)
OdpowiedzUsuńJuż widzę zadowolone miny przy stole :-)
OdpowiedzUsuńPyszny torcik! :)
OdpowiedzUsuńWspaniały! zjadłabym kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńUmiliłaś mi dzisiejszy wieczór. Takie ciacho zjadłabym teraz do herbaty. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńP.s. Dla męża wszelkiej pomyślności :)
Dziękuję Kris i mąż też dziękuje :) polecam ciacho
UsuńZuzia to nie wygląda wiosennie, ale majowo nie jedno przyjęcie komunijne by się zachwyciło takim tortem :)
OdpowiedzUsuńO komuniach nie pomyślałam, dobry pomysł Ela!
Usuńulala.. takiej słodkości nigdy dość :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam nie zasłodkie torty, idealne :)
Tort wygląda fantastycznie, lekko i bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńjak duzo sera to z pewnością pyszny :) wygląda super!
OdpowiedzUsuńPrześliczny tort :) Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie do serka z wanilią czy to chodzi o waniliowy? I jeszcze co do nasadzenia biszkoptu to chodzi o herbatę zwykłą? Z jakim sokiem? Pytam bo zawsze nasaczalam woda z cukrem i cytryna albo jakimś ekstraktem :D
OdpowiedzUsuńChodzi o gęsty serek z ziarenkami wanilii, nie pamiętam firmy u mnie są takie w sklepie. Biszkopt nasączasz czym lubisz, ja wolę herbatę z sokiem ( dowolnym np. mlina lub odrobinę cytryny).
Usuńp.s. tylko lekko nasączamy, bo biszkopty przejmą wilgoć z kremu.
UsuńDziękuję za odpowiedzi :)
Usuńco do serka to miałam na myśli homogenizowany :)
?
I jeszcze pytanko co do brzoskwiń,czy teraz w sezonie mogą być świeże? Chyba nie robi to różnicy?
Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy:)
Ania
Serek musi być gęsty,a świeże brzoskwinie też mogą być, choć może być problem przy krojeniu jeśli będą większe kawałki.
Usuń