25 stycznia 2015
Szybki torcik czekoladowy z nutą pomarańczy i masą z kajmaku
Szybki i prosty torcik w sam raz na niedzielne popołudnie. Ciasto jest puszyste i delikatne, a masa kajmakowa choć z masłem to nie zastyga w twarde "coś", pozostaje miękka i aksamitna, dodam że bazą kremu była masa krówkowa lekko dosolona. Dodatek skórki pomarańczy do ciasta i kremu fajnie odświeża całość.
Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g kakao
5 łyżek powideł śliwkowych
skórka otarta z pomarańczy
1/2 szklanki soku z pomarańczy lub mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
Krem:
200 g miękkiego masła
200 g kajmaku ( masy krówkowej) + szczypta soli
4 łyżki kakao ( lub więcej, tak aby uzyskać kolor i pożądaną gęstość kremu)
płaska łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki do przełożenia
Błyszcząca aksamitna polewa (nie twardnieje, łatwo się kroi):
3 łyżki masła
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru (użyłam kokosowy) może być brązowy
3 łyżki kakao
prażone migdały do posypania
Przesiewamy mąkę, proszek, kakaoi skórkę do jednej miski.
Ucieramy jajka z cukrem na puszystą jasną masę. Dodajemy wanilię i powidła śliwkowe dalej miksując. Teraz na zmianę wlewamy mleko z olejem i dosypujemy po trochu sypkie składniki. Nie miksujemy za długo aby masa nie straciła puszystkości.
Wlewamy do formy ( użyłam okrągłej 23 cm) wysmarowanejtłuszczem i obsypanej kakao.
Wstawiamy do piecyka nagrzanego do 175 stopni na ok 40 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na pół, lekko nasączamy posłodzoną herbatą.
Smarujemy spodni blat ciasta dżemem porzeczkowym i przekładamy kremem, nakładamydrugi blat, polewamy ciasto polewą.
Krem: miksujemy bardzo miękkie masło , dodajemy kajmak i skórkę, na koniec przesiane kakao.
Miksujemy wszystko na gładki krem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajne ciasto. Pysznie wygląda i pewnie tak smakuje. Podoba mi się ten przepis bardzo :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały, chętnie bym się załapała na kawałek :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńDzięki Beatko, pozdrawiam:)
Usuńjakie pyszności dzisiaj u ciebie:)
OdpowiedzUsuńTak świetnie opisujesz smak Twojego tortu, że ślinka mi leci od czytania. Kiedy patrzę na zdjęcia to moje kubki smakowe szaleją. Oj, zjadłabym taka porcję... Pienie wygląda i cudnie błyszczy polewa :)
OdpowiedzUsuńCzyli mój torcik mocno Cię przekonał? ;-)
UsuńOj, tak Zuziu :) Przekonał :)
Usuńmusze sobie kiedyś taki zrobić, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńkoniecznie! :)
UsuńZuzia a masz coś dla mnie? Czy te głodomory wcześniej wszystko wp.....? :D
OdpowiedzUsuńEla, dla Ciebie to zawsze rezerwowy kawałek mam ;-)
UsuńŚwietny ten torcik, dużo fajnych smaków.
OdpowiedzUsuńMmm, zjadłoby się;)) oj zjadło!
OdpowiedzUsuńObłędne smaki <3 Ciężko byłoby mi poprzestać na jednym kawałku :)
OdpowiedzUsuńOch Zufiku, jaka szkoda, że nie mogę pożreć tego kawałka!
OdpowiedzUsuńPyszna inspiracja!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPyszny musiał być :)
Kuszący ten torcik :>
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie chętnie bym go skosztowała :)
OdpowiedzUsuńSuper propozycja! Wygląda wspaniale i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki! :)) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń