17 lipca 2012

Czekoladowe z cukinią




Bardzo lubię to ciasto. Puszyste,wilgotne, no i bez tłuszczu;)
Piekłam je wiele razy. Szybko znika...





z malutkimi zmianami

2 jajka
cukier waniliowy
1 szklanka cukru
szczypta soli
1/4 szklanki musu jabłkowego 
(u mnie jabłko starte na tarce o drobnych oczkach)
kiedyś użyłam dżemu i też było ok;)
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
 1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 szklanki startej cukinii i odsączonej na durszlaku
tabliczka gorzkiej czekolady drobno posiekanej

polewa: roztopiona gorzka czekolada (1/2 tabliczki) z łyżeczką masła i 3 łyżkami śmietanki 30% lub mleka



Piecyk nagrzać do 170-180 oC.
W jednej misce łączymy mąkę, proszek, sodę, sól, cukier, kakao, cynamon. Dobrze wymieszać.
W drugiej jajka, cukier waniliowy, mus. 
Do suchych składników dodać miksturę z jajkami i mieszać, aż do całkowitego połączenia się składników. Jeśli będzie zbyt gęste można dodać odrobinę mleka.
Następnie dodać odsączoną cukinię i posiekaną czekoladę.
Przełożyć do foremki 20x20cm (lub średnicy 20cm). Piec około 30- 40 minut, aż do momentu, gdy na wbitym w ciasto patyczku, po wyjęciu, nie będzie surowego ciasta.
Wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Polać polewą.






Warzywa w słodyczach II - edycja letnia

39 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłem ciasta z cukinią, fajny pomysł, a wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedawno robiłysmy muffinki pełnoziarniste z cukinią i były pyszne. Takie ciacho też musimy wypróbować tym bardziej że jest czekoladowe ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, mocno czekoladowe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gorąco polecam to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  5. piekłam kiedyś muffinki z cukinią. podchodziłam dość sceptycznie do tego pomysłu, ale... to było mega smakowite doświadczenie :D
    cukinia, dynia i marchewka to cudowne warzywa - i na słodko i na wytrawnie!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda, cukinia, dynia i marchewka są świetną bazą do wielu dań.

      Usuń
  6. Oprócz ciasta marchewkowego to nie jadłam innych warzyw w słodkich wypiekach. Gdzieś widziałam ciasto czekoladowe z dodatkiem buraka ćwikłowego. Muszę w koncu spróbować takich warzywno-ciastowych eksperymentów :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na to z burakiem tez mam chętkę bo nie próbowałam ;)

      Usuń
  7. Robiłam już kiedyś czekoladowe ciasto z cukinią z trochę innego przepisu, ale pamiętam, że bardzo mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe, nie powiem, ale chyba jeszcze nie mam odwagi na dodanie cukinii do ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie czuć jej smaku ani struktury, a ciasto jest wilgotne i leciutkie. Odwagi!:)

      Usuń
  9. ubóstwiam czekoladowe cukiniowe, w sezonie cukiniowym pozycja obowiązkowa, ja korzystam z trochę innego przepisu, ale to Twoje beztłuszczowe też bardzo fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czeka na nas cukinia. Właśnie w tym roku zachęceni postanowiliśmy dorzucić ją do jakiegoś pysznego deseru. Będzie czekoladowo:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasta z cukinią nigdy nie jadłam, ale wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem cukinii - twoje wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. z marchewką ubóstwiam, z cukinią muszę koniecznie spróbować

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie piekłam, a tak kusi...piękne jest, i na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mocno czekoladowe ciasta to jest to, co mogłabym jeść cały czas. Szczególnie z dodatkiem gorzkiej czekolady. Pomyśleć, że jeszcze niedawno jej nie znosiłam i wybierałam mleczną, a najlepiej z dodatkami. Chętnie wypróbuję kiedyś tego ciasta. Będę tutaj zaglądać, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do gorzkiej też "dorosłam" parę lat temu, teraz mleczna wydaje mi się mało czekoladowa:) zapraszam do zaglądania:)

      Usuń
  16. jak myslisz, mogłabym, do Twojego przepisu przemycić jeszcze wiśnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że jabłko i cukinia to już spore "obciążenie" ale spróbować można:) świeże dadzą sporo soku, ale jeśli zaryzykujesz to daj znać co wyszło, jestem bardzo ciekawa.

      Usuń
  17. uwielbiam takie wilgotne ciasta!
    P.S. Widzę, że skróty do postów już są na swoich miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, rozwijam się blogowo jak widzisz ;) zaglądam do Ciebie ciągle, masz świetne przepisy i zdjęcia też:)

      Usuń
  18. podoba mi się, ja przymierzam się do ciasta z czerwoną fasolą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze to ja również ale jeszcze obmyślam;)

      Usuń
  19. jak to smakowicie wygląda :D krdee znów popełniłam ten błąd i wchodzę do Ciebie na głodnego:P

    OdpowiedzUsuń
  20. Niesamowite zjawisko kulinarne!

    OdpowiedzUsuń
  21. cukiniowo-czekoladowe ciasta są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  22. upieklam te ciasto 3 razy i je uwielbiam tyle ze dodalam dzem z wisni i make orkiszowa.Naprawde polecam jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  23. Upeklam te ciasto i tak mi smakowalo ze jeszcze 2 razy musialam je upiec jest po prostu pyszne ale troche zmienilam bo dalam dzem wisniowy i make orkiszowa.POLECAM

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...