18 lipca 2021

Zupa na lato z młodych buraczków

Pojawienie się młodych warzyw latem zawsze działa motywująco w kuchni zachęca do korzystania z plonów natury, oczywiście najlepiej kiedy są ekologiczne, a najlepiej własnoręcznie wyhodowane. Buraczki do naszej zupy pochodzą z rodzinnego poletka, mają słodki smak i najwyższe wartości. Do zupy wykorzystałam też inne młode warzywa: marchewkę, seler i cebulkę. Zupa jest słodkawa od warzyw, lekko kwaskowa i pachnąca koperkiem. Leciutko zabielona śmietanką, podana z pokrojonym jajkiem pobija najlepszy barszcz ;-)



Składniki:

Pęk młodych buraczków wraz z liśćmi ( ok. 0,5 kg)

2 młode selery + listki

6-8 młodych marchewek

2 młode cebulki (bez zielonej części)

4 średnie ziemniaki

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanego koperku

kilka ziaren ziela angielskiego

szczypta gałki muszkatołowej

3 łyżki octu winnego lub cytryny

sól, pieprz do smaku

100 ml słodkiej śmietanki

Opcjonalnie 100 ml soku z buraków (da intensywniejszy kolor)

masło klarowane do smażenia 2 łyżki

Dodatkowo do podania: ugotowane na twardo jajka 2-3 sztuki 


Wszystkie warzywa oczyszczamy i dokładnie myjemy liście. Obieramy ze skórki.

Główki buraczków kroimy w małą kostkę , liście kroimy drobno tak by nie ciągnęły się w zupie po ugotowaniu. Marchewki kroimy w talarki lub jeśli są bardzo małe zostawiamy w całości. Cebulkę i seler kroimy na połowę. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Na maśle szklimy cebulkę, czosnek, marchewkę i seler, dodajemy ziele angielskie. Chwilę smażymy, dodajemy pokrojone ziemniaki i zalewamy wszystko wodą (ok. 2 litry). Dorzucamy parę listków selera wraz z łodyżką.

Buraczki gotujemy w osobnym mniejszym garnku, wrzucamy je na wrzątek (wystarczy do pół litra wody) dodając octu winnego. Pokrojone liście zostawiamy na koniec.

Kiedy ziemniaki i buraczki zmiękną, dodajemy buraczki razem z wywarem do zupy. Dodajemy też liście botwinki. Gotujemy 5 minut. Dolewamy sok i śmietankę, doprawiamy gałką, pieprzem, solą i sokiem z cytryny do smaku. Na sam koniec dajemy koperek. Smacznego.






22 komentarze:

  1. Love the beautiful colour and I bet it tastes wonderfully delicious.

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze a ja w tym roku jeszcze nie robiłam, smaku mi zrobiłaś na taką zupę

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna, uwielbiam ten buraczkowy kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedna z moich ulubionych :) Muszę przygotować ją na dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam, napewno ja wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tą zupę latem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam:) pozdrawiamy- Julka i Maggi

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawa zupa :) chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta zupa to przebój lata, zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...