04 sierpnia 2018

Cytrynowiec z ananasem



Krąży wiele przepisów na ciasto z masą cytrynową, nabrałam ochoty żeby zrobić taki smakołyk.
Poniższy przepis jest zlepkiem kilku znalezionych na Mikserze.
Polecam to ciasto w upały, bardzo orzeźwiające, trudno poprzestać na jednym kawałku.
Dodatek ananasa i herbatników fajnie przełamuje kwaśność ciasta.
Na ciasto składają się: spód biszkoptowy, masa budyniowa cytrynowa, ananasy z puszki, duża paczka herbatników, pianka śmietankowa.





Forma 25x35

Spód:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej tortowej
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka oleju, 3 łyżki wody
szczypta soli

Miksujemy białka na sztywno, dodając po łyżce cukier puder. Kiedy uzyskamy bezę, dodajemy po jednym żółtku, wodę, olej miksując. Na koniec dodajemy mieszankę mąk i soli i delikatnie łączymy z pianą.
Przekładamy do formy nasmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem. Pieczemy w 170 stopniach ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z papieru i umieszczamy na dnie formy.
Nasączamy biszkopt sokiem z ananasów.

Masa budyniowa cytrynowa:
2 budynie śmietankowe
250 g masła miękkiego
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
3 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1.5 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier z wanilią
Dodatkowo : 300 g herbatników (duża paczka),
puszka ananasów w kawałkach dobrze odsączonych na sitku ( zachować sok)

Wyciskamy sok z cytryn ( możemy dodatkowo użyć siteczka aby pozbyć się drobin z cytryn), uzupełniamy wodą aby uzyskać 2.5 szklanki płynu. Przelewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem.
W 1/2 szklanki wody mieszamy budyń, obie mąki, żółtka i dodajemy do gotującego się płynu.
Chwilę gotujemy mieszając. Studzimy budyń.
Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego partiami ostudzony budyń.

Pianka śmietankowa:
500 ml śmietanki 30% mocno schłodzonej
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Zalewamy żelatynę odrobiną wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia na 10 minut.
Po tym czasie podgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczenia, uważając aby nie zagotować. Studzimy chwilę. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ostudzoną żelatynę, miksujemy, wylewamy tężejącą masę na herbatniki.

SKŁADANIE CIASTA: na nasączony biszkopt wykładamy masę cytrynową, na niej kawałeczki ananasa, warstwę herbatników, na to pianka.


7 komentarzy:

  1. Prezentuje się rewelacyjnie :) Aż ma się ochotę na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Idealne na upały.
    Sama mam na nie ochotę po obejrzeniu tych setek zdjęć na różnych blogach...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o Boże, to musi być pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto jest rzeczywiście letnim hitem również u nas i jeden kawałek zjeść, to jakby w ogóle nie zjeść - choć z ananasem w duecie nie miałam przyjemności. Dobrze, że zajrzałam, pomysł z ananasem bardzo mi się podoba.
    Pozdrawiam :)
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  5. W niedzielę jadłyśmy cytrynowca i był przepyszny. Twoja wersja na pewno też taka jest :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...