Dziś pyszna i bardzo szybka zupa idealna na letni obiad.
2 ziemniaki ( dla zagęszczenia, możecie wzamian dać np. 1/4 szklanki ryżu)
2 średnie cukinie po 300 g o miękkiej skórce
duży por ( bez liści)
2 ząbki czosnku
3 różyczki brokuła ( głównie dla koloru)
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1-2 łyżki oleju kokosowego ( lub masła klarowanego)
2 listki laurowe
1 duże ziarno ziela angielskiego
sól, pieprz świeżo mielony
Wstawiamy litr wody, wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu. Płyn powinien tylko przykrywać warzywa.
W tym czasie kroimy cukinię ze skórką w 2 cm kostkę i pora w talarki.
Szklimy cukinię i pora ok 10 minut tak by lekko się zrumieniły, doprawiamy gałką, imbirem, solą i pieprzem. Dodajemy do wywaru, dorzucamy różyczki brokuła i gotujemy na małym ogniu aż wszystko zmięknie ( łącznie ok. 25 minut). Wyjmujemy listki laurowe i blenderujemy na gładki krem.
Można dodać gęstego jogurtu opcjonalnie przy podaniu.
Ojoj ale wspaniała zupka :-)
OdpowiedzUsuńpyszny, lekki krem!
OdpowiedzUsuńJa też lubię cukinię i zupy kremy. Tak więc Twoja zupę chętnie bym zjadła, bo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFajna zupka, moja cukinia co się zawiąże to opada...chyba w tym roku nie będzie zadowalających zbiorów
OdpowiedzUsuńfajna i elegancko ozdobiona!
OdpowiedzUsuńPyszna, będę musiała zrobić :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie podana! A kubek przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńkrem z cukinii uwielbiamy i jemy nie tylko w sezonie :)
OdpowiedzUsuńTeż taką robiłam, pyszna zupka moja ulubiona zresztą. Fajny kubeczek masz
OdpowiedzUsuńKolor ma niesamowity! I jak cudownie podana! :)
OdpowiedzUsuń