Przetestowałam je wiele razy z różnym nadzieniem, ale znikały tak szybko że nigdy nie zdążyłam ich Wam pokazać :) w końcu się udało - dziś z nadzieniem z marmolady różanej.
Polecam też z bakaliami, czekoladą lub serem. Wszystkie wersje bardzo smaczne.
Ciasto nie wymaga ani wyrabiania, ani wyrastania, ani schładzania, więc szybciutko się je robi.
Od razu powiem że porcja z przepisu , z której wychodzi 1 blacha rogalików, to zdecydowanie mało.
Cudowny przepis znalazłam u Anuli, popularyzuję go dalej, bo w pełni na to zasługuje :)
250 g masła ( w temperaturze pokojowej)
200 g sera białego 3 krotnie zmielonego ( użyłam półtłusty w kostce)łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z wanilią
3 łyżki cukru pudru ( dodałam od siebie)
szczypta soli ( też dodałam od siebie)
jajko do posmarowania
marmolada, owoce, ser do nadziania.
marmolada, owoce, ser do nadziania.
Cytuję cały przepis.
Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszej stronie układamy nasze ulubione nadzienie. Zwijamy w rulonik i wyginamy na kształt rogala, lekko ściskamy końce aby nadzienie się nie wydostało. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piecyku przez 15 minut (do chwili, aż rogaliki uzyskają złoty kolor).
Zuzanno wpraszam się na rogaliczki, takie ładne rumiane :)
OdpowiedzUsuńzapraszam Elu :)
UsuńŚwietne rogaliki :-) muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńZuziu, koniecznie musze takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne! Zapisuję i zabieram się do pieczenia:)
OdpowiedzUsuńTe rogaliki wyglądają tak, że już żadnej dodatkowej zachęty nie potrzeba :) Chodzą za mną takie cudeńka już od jakiegoś czasu i myślę sobie, że w końcu zrobię :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńooo, z marmoladą różaną-wypiek perfekcyjny!
OdpowiedzUsuńMuszę się przyznać ze zapomniałam o tym przepisie i dawno nie robiłam rogalików. W weekend to nadrobię! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMmm, fantastyczne rogaliki, fajne to serowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńKruche, ekspresowe i bardzo apetyczne !!! mniam!!! :)
OdpowiedzUsuńZ nadzieniem z powideł lub sera dla nas byłyby najlepsze :D Wyglądają super apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy cieplutko :)
zjadłabym kilka do kawki:) pysznie się prezentują!
OdpowiedzUsuńO, pyszne rogaliki! Przydałyby się na niedzielę :)
OdpowiedzUsuńfajne roglaliki :) bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńrobilam... obladne, maslane i uwaga.... nie wiem cz to tylko moje odczucie ale zdecydowanie lepsze na drugi i trzeci dzien... Zrobilam tez z tego ciastamini buleczki z nadzieniem, po prostu rozplywaly sie w ustach
OdpowiedzUsuńO! ciekawy pomysł z bułeczkami!
Usuńsa obledne, i jak dla mnie o niebo lepsze na drugi dzien. Robilam z tego ciasta tez mini blezki nadziewane marmolada rozana... uwierzcie,poezja. Mam tylko pytanie, czy mozna zmniejsyc ilosc masla? jakdla mnie jest ona zabojcza... jak tak to do jakiej ilosci?
OdpowiedzUsuńObawiam się że nie. Kruche wypieki mają to do siebie że wymagają dużej ilości tłuszczu niestety.Będzie inna konsystencja ciasta.Ale cieszę się że Ci przypadły do gustu, też lubię ten przepis. Rogaliki sa bardzo smaczne i dość szybko je się robi. Pozdrawiam
UsuńO i szybkie do zrobienia, to coś dla mnie na dziś. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńRogaliki rewelacja, zawsze robiłam z kruche go ciasta ale te są o niebo lepsze. Potwierdzam na drugi dzień super. Trochę zamrozilam na próbę
OdpowiedzUsuńNajlepsze rogaliki,jakie jadłam.Moja rodzina je uwielbia...Znikają w mgnieniu oka!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, my również je lubimy :)
Usuń