28 listopada 2012

Odświętne ciasto bananowo-marchewkowe z bakaliami


Na bogato, z bakaliami, skórką pomarańczową i kremowym lukrem.
Aromatyczne, wilgotne i puszyste..
Słodyczy ciastu dają owoce i bakalie, a nie cukier, którego jest ledwie 1/4 szklanki.
Co jeszcze mogę napisać żeby Was zachęcić do jego upieczenia? 
Zniknęło momentalnie, nie zdążyłam nacieszyć się jego widokiem ;)


Zasadniczo przepis wzięłam stąd, ale pozmieniałam to i owo, zrezygnowałam z czekolady, dodałam orzechy i żurawinę. 
No i lukier z posypką świetnie dopełnił całość.





użyłam foremki 10 x 20 cm


2 dojrzałe banany
1/2 szklanki startej marchewki 

1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy piernikowej

1 jajko ( u mnie XL )
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki posiekanych orzechów (dałam włoskie)
2-3 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
2 łyżki oleju
skórka otarta z pomarańczy

LUKIER: 
łyżeczka mleka skondensowanego (u mnie takie z tuby), 
sok z pomarańczy, 
cukier puder około 1/2 szklanki,
prażone migdały do posypania 





Banany rozgnieść widelcem.
Marchew utrzeć na tarce o dużych oczkach.
Mąkę przesiać i domieszać sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawę.
Ubić jajko z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, skórkę pomarańczy.
Delikatnie domieszać sypkie składniki, zamieszać łyżką.
Domieszać rozgniecione banany i marchew. Następnie dodać orzechy i żurawinę i delikatnie wymieszać .
Ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez ok.45 minut, do tzw. suchego patyczka.












Wielkie Święto Żurawiny 2012

11 komentarzy:

  1. uwielbiam takie ciasta, pełne bakalii z bananem :)
    yummy!
    pozdrawiam!
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Żurawina i orzechy włoskie... Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj pyszności i jakie kolorowe to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda nieziemsko!:) ach te kolory!
    a ten kapiący lukier mmmmmm rozmarzyłam się

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To miło że tak moje ciasto na Ciebie wpłynęło;)

      Usuń
  5. Smacznie się zapowiada, może na święta wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też chyba zrobię powtórkę, zamiast keksa;)

      Usuń
  6. O łał, wygląda niezwykle smakowicie!
    Czy na blogu kulinarnym znajdzie się miejsce dla filcowego kwiatka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie wiem właśnie trochę nie pasuje,ale może gdzieś dyskretnie go wkleję:P

      Usuń
  7. MMmm...wygląda obłędnie. I jaki zdrowy skład. Koniecznie muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie, a już ten lukier wywołuje u mnie ślinotok ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...