12 października 2012

Drożdżowe co samo się robi...




Świetny sposób na ciasto drożdżowe. 
Wrzucamy wszystko do miski i sobie czeka aż będziemy miały czas zamieszać ;)
Wyrasta puszyste i wilgotne jednocześnie. 
Maślane w smaku dzięki prawdziwemu masłu (odradzam zastępować czymkolwiek).
Lepszego nie jadłam..
W przepiśniku mamy widnieje pod nazwą:
"Drożdżowe leniwej gospodyni" :)


Przepis i wykonanie mojej mamy
(ja tylko podglądałam i konsumowałam)


z podanych składników wychodzi spora blacha 25x35
lub 2x 10x30cm

10 dkg świeżych drożdży
5 jajek
200 g roztopionego prawdziwego masła
1 szklanka cukru
5 szklanek mąki pszennej 
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki gęstego jogurtu
1/2 szklanki wody


Kruszonka: 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 50g masła 
Połączyć razem składniki dłońmi.


! WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ
!! WSTAWIAMY CIASTO DO NIE NAGRZANEGO PIECYKA BO WYSKOCZY Z FORMY;)

Wsypujemy do dużej miski te składniki, w takiej kolejności i odstawiamy, nie mieszamy!:
Do miski rozkruszamy drożdże, zalewamy jogurtem wymieszanym z wodą, zasypujemy cukrem, cukrem waniliowym, wlewamy rozbełtane jajka i roztopione masło. 
To wszystko zasypujemy mąką.
Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 2 godziny (najlepiej 3).
Może stać dłużej, też wyjdzie.
Po tym czasie mieszamy składniki drewnianą łyżką, ucieramy niezbyt długo tylko do połączenia składników (mogą być grudy).
Blachę(y) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Przekładamy ciasto, posypujemy kruszonką.
Włączamy piecyk na 175 stopni i wstawiamy ciasto do zimnego, na 40-45 minut.

Po upieczeniu studzimy krótko w formie, a następnie wyjmujemy aby odparowało.






12 komentarzy:

  1. Lepszego nie ma i do tego kubeczek kakao.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś smaka :) a jeszcze zrobiłabym z niej ala francuskie tosty z miodem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. obłędne ciacho:D i jeszcze się samo robi:) ideał!

    OdpowiedzUsuń
  4. A tego rozpuszczonego masła nie dodajemy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszna uwaga, oczywiście dodajemy przed mąką. Już uzupełniam drogi Anonimowy:)

      Usuń
  5. Mi drożdżowe nigdy nie wychodzi, może leniwe zechce :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis, szczególnie ten jogurt mnie zastanawia. Dziękuję za polecenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę:) myślę że jogurt dodaje ciastu wilgotności.

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...