09 grudnia 2016

Ciasto karmelowe ( bez miksera)


To idealne ciasto do porannej kawy, na miłe rozpoczęcie dnia.
Bardzo karmelowe w smaku, wilgotne, z lekko lepiącą skórką ( taką uzyskamy na drugi dzień po upieczeniu, jeśli przechowujemy w pojemniku lub zawinięte w papier).
To ciasto ma w sobie coś świątecznego, piernikowego, podjada się je ukradkiem w ciągu dnia i nie można się nasycić..oj za szybko się skończyło :)






300 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
250 g cukru
250 ml mleka
2 łyżki miodu lub płynnej melasy
125 g masła
1 łyżka sypkiej kawy zbożowej
szczypta mielonej wanilii
2 jajka


W garnku z szerokim dnem ( użyłam takiego 22cm) wsypujemy cukier i kilka łyżek wody i robimy karmel, czekamy na mocno złoty kolor ( uważamy aby nie przypalić), nie mieszamy.
Kiedy cukier się rozpuści dodajemy masło po kawałku, potem mleko, sól i mieszamy energicznie. Chwilę gotujemy ok. 1-2 minut i odstawiamy masę do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy jajka, melasę, kawę i mieszamy trzepaczką.
Przesiewamy mąkę z proszkiem prosto do garnka jednocześnie mieszając rózgą do połączenia składników, tak by nie było grudek.
Masę wylewamy do wyłożonej papierem keksówki 10x25 cm i pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piecyku do suchego patyczka. Studzimy w formie, potem na kratce.
Najlepszy smak zyskuje na drugi dzień!


9 komentarzy:

  1. Ha ale zgranie, ja dziś też polecam melasę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis na szybkie ciasto. Tylko szkoda czekać do następnego dnia. Dzisiaj upiekłam szarlotkę i już połowy nie ma. Oj, łasuchy.
    Ale przepis zapisuję i chętnie z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musisz czekać do następnego dnia, ale właśnie na drugi dzień jest najlepsze :)
      szarlotka to co innego, trzeba ją zjeść od razu ciepłą ;-) pozdrawiam Krys

      Usuń
  3. Idealne ciasto na 'afternoon tea' zwłaszcza, gdy na dworze ziąb. Wygląda super, a ta lepkość sprawia, że prawdopodobieństwo uzależnienia się od niego jest wielkie. To coś dla mnie - lubię lepkie i słodkie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusi niesamowicie tym cudnym, karmelowym kolorem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...