Nie wiem jak Wy, ale ja przepadam za ciastami ze śliwkami, to jedne z moich ulubionych.
Wpadła mi w ręce sierpniowa gazetka Smaki Życia, w oryginale były wiśnie, ale pomyślałam że ze śliwkami to ciasto będzie też niezłe. I nie pomyliłam się. Dodałam parę przypraw i wyszło bardzo dobre ciacho. Polecam z czystym sumieniem. Na wierzchu jest chrupiące, w środku mięciutkie, owoce się przyjemnie skarmelizowały. Przygotowanie trwa migiem, piecze się trochę, ale warto poczekać ;-)
12 września 2015
04 września 2015
Mizeria z cukinią w sosie na ostro
Tę kombinację wymyśliłam jakiś czas temu, dopiero dziś się zebrałam aby to spisać i Wam przedstawić. Prosta i nie wymagająca wiele pracy.
Bardzo orzeźwiające połączenie ogórka, cukinii, z nutą cytryny w konkretnym ostrym sosie jogurtowym z chili. Polecam.
Bardzo orzeźwiające połączenie ogórka, cukinii, z nutą cytryny w konkretnym ostrym sosie jogurtowym z chili. Polecam.
08 sierpnia 2015
Sałatka z młodej cukinii i ogórków z prażoną kolendrą
To bardzo szybka i orzeźwiająca sałatka, a tego pragniemy najbardziej w 38 stopniowe upały, chyba się ze mną zgodzicie? ;-) Połączenie młodziutkiej cukinii i aromatycznych ogórków to dla mnie idealny duet.
Aby nadać zestawieniu nieco pikanterii, dałam kilka dodatków. Uprażyłam ziarenka kolendry na suchej patelni i lekko je potraktowałam w moździerzu, ale tak aby w większości zachowały kształt, przyjemnie chrupią i po przegryzieniu zaskakują ostrością w tym łagodnym duecie cukinii i ogórków. Konieczny dodatek to sok z cytryny i skórka, aby całości dodać aromatu i przyjemnej cytrusowej nutki, cebula przyjemnie przełamuje neutralny smak innych warzyw. Bardzo polecam.
Aby nadać zestawieniu nieco pikanterii, dałam kilka dodatków. Uprażyłam ziarenka kolendry na suchej patelni i lekko je potraktowałam w moździerzu, ale tak aby w większości zachowały kształt, przyjemnie chrupią i po przegryzieniu zaskakują ostrością w tym łagodnym duecie cukinii i ogórków. Konieczny dodatek to sok z cytryny i skórka, aby całości dodać aromatu i przyjemnej cytrusowej nutki, cebula przyjemnie przełamuje neutralny smak innych warzyw. Bardzo polecam.
02 sierpnia 2015
Praliny w stylu angielskim
Jakiś czas temu zakupiłam gazetkę z formą na kwiatki z masy cukrowej, leżała sobie i nie bardzo miałam czas aby do niej zajrzeć. Jednak moja córeczka spokoju mi nie dawała, skuszona ślicznymi kwiatkami na okładce pisma, dość długo mnie męczyła, no i mamy kwiatki :)
Gdyby nie ona, chyba bym się nie podjęła zadania. Nie jest ono proste, od razu zaznaczam i jak to bywa w przepisach z takich gazetek, wszystko wychodzi inaczej niż w przepisie. Na szczęście improwiacja i odrobinę doświadczenia w kuchni zawsze mnie ratuje. Tu ujęłam, tam dodałam, no i jakoś poszło. Nieoceniona była też pomoc córci oczywiście w wycinaniu kształtów :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)