18 grudnia 2021

Ciasto marchewkowe z bakaliami i mleczną polewą

 Mam dla Was przepis na pyszne ciasto marchewkowe, nie pierwsze na blogu. Wciąż szukam ideału, to jest jemu dość bliskie :) Sycące, wilgotne, pełne bakalii, pachnące cynamonem i bardzo proste do zrobienia. Polewa z mlekiem w proszku idealnie uzupełnia całość, myślę że bez niej to zupełnie nie to samo. Polecam  na świąteczny stół. To jedno z ciast, które zyskują na smaku kolejnego dnia po upieczeniu.

Korzystając z okazji że to tuż tuż, życzę Wam pyszności na Świątecznym stole,  dużo spokoju w trakcie przygotowań świątecznych, no i zdrowia! 









forma okrągła ok. 25 cm

CIASTO:

4 jajka

200 g cukru trzcinowego ciemnego (użyłam mieszankę białego drobnego i 50 g cukru kokosowego)

220 ml oleju

300 g mąki tortowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

szczypta gałki muszkatołowej

500 g marchewki 

100 g posiekanych orzechów włoskich ( dałam migdały)

100 g wiórków kokosowych

50 g rodzynek

POLEWA (smakuje jak biała czekolada):

3 łyżki masła

3 łyżki mleka

3 łyżki cukru

8-10 łyżek mleka w proszku "niebieskiego" (nie instant granulowanego!)


Wykonanie ciasta: Nastawiamy piekarnik na 180 stopni (bez termoobiegu), jak na sernik. Dno blaszki lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.

Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach i odciskamy sok. Przekładamy do naczynia. Łączymy rękoma z wiórkami i bakaliami. To będzie sypka masa.

Do drugiej miski wlewamy olej i cukier, ucieramy mikserem dość długo 6-8 minut na średnich obrotach.

Po tym czasie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu miksując do połączenia. Masa zacznie się robić jasna i gęsta.

W osobnej miseczce przesiewamy mąkę, sól, proszek i cynamon oraz gałkę.

Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy szpatułką.

Dodajemy marchewkę z bakaliami i znowu mieszamy. Masa jest bardzo gęsta.

Przekładamy do formy, pieczemy ok. godziny, sprawdzamy patyczkiem, studzimy na kratce. Przestygnięte ciasto pokrywamy polewą.

Wykonanie polewy: w małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i cukier. Kiedy cukier się rozpuści, zdejmujemy z palnika, wsypujemy mleko energicznie mieszając. Musimy wyczuć ile mleka w proszku potrzeba, polewa powinna się bardziej dać smarować jak ganache niż spływać. Możemy dodatkowo posypać wierzch orzechami lub migdałami. Ciasto jest lepsze na drugi dzień, bardziej zwarte i wilgotne, nie trzeba go przechowywać w lodówce, chyba że długo postoi (wątpię :)).



źródło przepisu  (z lekkimi modyfikacjami)





3 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...