03 lipca 2017

Surówka z młodych warzyw. Kalarepka w roli głównej.

Bardzo delikatna w smaku surówka, a to za sprawą młodych warzyw, których teraz bogactwo na straganach. W oryginale zamiast jabłek były ogórki małosolne, ja akurat nie miałam i zastąpiłam je jabłkiem.
Smak - rzodkiewka daje potrzebnej ostrości , jabłko słodyczy, a koperek aromatu.
Wszystko się idealnie komponuje.
Spróbujcie koniecznie.







1 kalarepka
1 duża młoda marchewka
1 słodkawe jabłko
ok. 6 dużych rzodkiewek
2 łyżki oleju lnianego najlepiej nierafinowanego
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki świeżo posiekanego koperku ( bez grubych łodyg)
pieprz świeżo mielony
1/2 łyżeczki soli


Kalarepkę, jabłko i marchewkę obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Rzodkiewki ścieramy również i dodajemy do pozostałych warzyw. Solimy. Po chwili odciskamy nadmiar płynów. Doprawiamy pieprzem, olejem i sokiem z cytryny do smaku.
Surówkka powinna być lekko kwaskowa przełamana słodyczą jabłka.
Podajemy od razu po przyrządzeniu.

źródło przepisu


5 komentarzy:

  1. Takie surówki to podstawa każdego obiadu. Zdowie i witaminy. Smakowicie wygląda Twoja surówka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna suróweczka :) Zjadłabym porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy takie surówki <3 Konieczna jest jej duuuża micha do obiadu :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajna surówka. Jutro chyba do kotlecika mielonego taką przyrządze.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...