14 lipca 2017

Fasolka szparagowa w sezamie

Znudziła Wam się fasolka w bułce? Nam też. Poza tym tak jest zdrowiej ( mniej kalorycznie niż z bułką), a do tego bardzo smacznie. Człowiek się przyzwyczaja do pewnych smaków, na początku domownicy narzekali, dlaczego nie z bułką? A teraz wszyscy zajadamy taką wersję bez zastrzeżeń :)
Koniecznie użyjcie najlepszego masła i uprażcie wcześniej sezam z solą aby zyskał więcej smaku.







500 g żółtej fasolki szparagowej
2 czubate łyżki sezamu + szczypta soli
2 łyżki masła najlepszego


Sezam prażymy z solą na suchej patelni parę minut aż się zezłoci.
Fasolkę myjemy, odcinamy zbędne końce. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości.
Odsączamy na durszlaku. W tym samym garnku topimy masło, wrzucamy sezam, następnie fasolkę i mieszamy wszystko parę chwil, sezam powinien oblepić strączki fasolki. Podajemy od razu.


8 komentarzy:

  1. Mniam jakie pyszności dzisiaj u ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja dla odmiany dzisiaj zrobiłam fasolkę z curry :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda i na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fasolka z bułką nigdy mi się nie znudzi, ale czasem warto sięgnąć po coś nowego. Ot tak, dla odmiany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też lubimy sypnąć sezam do fasolki i nieco czarnuszki ^^ Pyszne połączenie, dla nas lepsze niż sławna zasmażka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tak przygotowaną fasolkę, tylko dorzucam jeszcze troszkę imbiru i czosnku na patelnię, aby zaostrzyć smak.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne połączenie :) musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...