28 maja 2013

Muffiny a'la szarlotki i kruszonka z chałwą.



Tym razem mało słodkie, w takiej wersji świetne są np. na śniadanie do kawy.
Ale można dać więcej cukru wtedy będzie to deser w pełni.
Kruszonka z niewielkim dodatkiem chałwy bardzo tu pasuje smakowo.
W duecie z cynamonem dobrze się sprawdza w sąsiedztwie jabłek.
Muffinki są wilgotne, ciasto puszyste i leciutkie. 
Na pewno jeszcze skorzystam z bazowego przepisu.





Przepis bazowy z tej strony.

Suche składniki:
300g mąki ( dałam częściowo razową)
120 g cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2-3 łyżeczki cukru z wanilią 
1/2 łyżeczki cynamonu

Mokre składniki:

2 jajka
200 ml jogurtu naturalneg lub kefiru (użyłam maślanki)
100-120 ml oleju


dodatkowo: 

1 jabłko pokrojone w 1cm kosteczkę
50 chałwy waniliowej ( np. baton chałwy Odra)

Kruszonka: 

100 g mąki 
60 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder, dodajemy cząstki masła i rozcieramy palcami do uzyskania struktury kruszonki.

Najpierw przygotowałam kruszonkę i wstawiłam do lodówki na czas przygotowań babeczek.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Formę na muffinki smarujemy masłem jub wypełniamy papierowymi papilotkami.
W jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej mokre.
Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki z suchymi, delikatnie i niezbyt dokładnie mieszamy (np. widelcem). Im bardziej niedbale to zrobimy tym muffiny będą bardziej puszyste.
Na koniec dodajemy kawałeczki jabłka ( pokrojonego w kostkę).
Wypełniamy foremki do 3/4 wysokości, posypujemy kruszonką i kawałeczkami chałwy.
Pieczemy 15-20 minut, do zesłocenia.







Czas na piknik z home&you - półmetek!










22 komentarze:

  1. Super te babeczki:) Porywam jedną!

    OdpowiedzUsuń
  2. moja mama uwielbia chałwę, bardzo by jej smakowały te babeczki, muszę kiedyś takie upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babeczki lubię, a z jabłkami oczywiście podwójnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam pyszności :) Idealne na śniadanie tak jak opisałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. boskie! ale kusisz tymi boskimi babeczkami!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuszące baardzo! Szczególnie ta kruszonka z chałwą. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają na takie delikatne i lekkie jakby wisiały w powietrzu:) cudne:) Sara

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie są lekkie i puszyste:) no może ta chałwa je trochę obciąża hehe :)

      Usuń
  8. A co tam jedna chałwa na taki sort...:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają przepysznie. ; - )
    Super połączenia smakowe!

    OdpowiedzUsuń
  10. z chałwą?! moją ukochaną chałwą jeszcze nie piekłem. Jak widać murffiny wytrzymają wszystko - dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, muffiny zniosą wszystko:) polecam

      Usuń
    2. ale mnie nie zniosą bo murffiny szybko wcinam :) więc jak już piekę to przynajmniej 12 sztuk:)

      Usuń
  11. Super pomysł na użycie chałwy. Kusi mnie pomysł zjedzenia takiej babeczki razem z kawą z rana... :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszności :) wszystko co kocham :D

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda wyśmienicie:) pychotka:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...