16 kwietnia 2022

Pasztet z jajek i pieczarek

Dziś typowy przepis pasujący do Świąt Wielkanocnych, pierwszy raz pokusiłam się o jego upieczenie w tym roku, to przyjemna alternatywa dla wędlin czy innych zimnych przystawek. W necie krąży wiele przepisów na taki pasztet, mój przepis do wypadkowa kilku propozycji. 

Pasztet, ma wyczuwalną teksturę, czuć kawałeczki jajek i warzyw, stanowi fajny dodatek do innych potraw czy sałatek. Najlepiej kroi się po schłodzeniu.





keksówka  10x 25 cm

8 jajek L ( najlepiej wiejskich) ugotowanych na twardo

1 spory gotowany ziemniak 

250 g pieczarek pokrojonych w drobną kosteczkę

2 surowe jajka

3 łyżki kaszy manny

3 łyżki kwaśnej śmietany lub kefiru

1/2 łyżeczki soli, pieprz

1 ząbek czosnku do pieczarek

1 łyżeczka oregano

2 łyżki posiekanej natki lub koperku

1 łyżka pikantnej musztardy

olej do smażenia

ser żółty do posypania wierzchu (opcjonalnie)


Pokrojone pieczarki smażymy na 2 łyżkach oleju z posiekanym czosnkiem aż odparują płyn, doprawiamy oregano. Ugotowane jajka obieramy i siekamy dość drobno. Podobnie kroimy ziemniaka, kroimy jak najdrobniej, dodajemy do jajek. Dodajemy przestudzone pieczarki i pozostałe składniki. Przed dodaniem surowych jajek smakujemy masę, powinna być konkretna w smaku. Mieszamy wszystko dokładnie, wykładamy do keksówki wyłożonej papierem, pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 10 minut przed końcem posypujemy wierzch serem i zapiekamy.

Pasztet smakuje i na ciepło i na zimno. 



3 komentarze:

  1. Lubię takie propozycje:) lekko i do syta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pasztet i widzę, że nie kruszy się po przekrojeniu. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam po inspiracje do mnie. Ania.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...