13 czerwca 2021

Serniczek jogurtowy z borówkami



To ciasto to dla nas w sumie jak deser, wieczorem "nastawiam" na drugi dzień i przeważnie zjadamy przez cały następny dzień. Ciasto jest lekkie, nieprzesłodzone, kremowe, zawsze daję do niego sezonowe owoce, tym razem borówki połączone z galaretką jagodową. Polecam. Na lato to idealna opcja, bez włączania piecyka 😉







SKŁADNIKI:

1 duży jogurt grecki naturalny (gęsty)

1 duży jogurt o smaku owocowym (pasującym do owoców) np. bananowy, brzoskwiniowy

2 serki 2 x 150 g z prawdziwą wanilią

śmietanka 30% - 300 ml

3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)

6 łyżeczek żelatyny

2 galaretki jagodowe

borówki (350 g)

paczka okrągłych biszkoptów





WYKONANIE:

Borówki opłukać i przesypać na ręcznik papierowy i na duże sitko, aby przeschły.

Przygotowujemy galaretkę z 2 opakowań wg przepisu i odstawiamy do przestudzenia.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy biszkoptami, skrapiamy je lekko mlekiem.

Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 3-4 łyżek) mieszamy i odstawiamy do napęcznienia na 10 minut.

Ubijamy mikserem śmietanę kremówkę na prawie sztywno. W drugim naczyniu łączymy jogurty i serki, dosładzamy, krótko miksujemy. Żelatynę podgrzewamy na malutkim płomieniu ( nie może się zagotować ) dolewając do niej odrobinę wody, mieszamy cały czas (to potrwa jakieś 2 minuty). Kiedy się rozpuści dodajemy 3-4 łyżki masy jogurtowej, mieszamy i przestudzoną dodajemy do pozostałej masy. Miksujemy krótko, dodajemy na koniec ubitą śmietanę i miksujemy znowu tylko do połączenia składników. Wykładamy masę jogurtową na biszkopty i wkładamy do lodówki na ok.15 minut aby masa wstępnie stężała. Po tym czasie układamy na wierzch owoce, zalewamy ostudzoną galaretką* i chłodzimy w lodówce co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej całą noc. Mamy pewność że ciasto będzie się ładnie kroiło.






* jeśli nie chcecie aby owoce wypłynęły na wierzch w galaretce, wylejcie ją na ciasto w 2 etapach, najpierw cienką warstwę 1 cm. Wstawiamy do lodówki. A w drugim etapie pozostałą galaretkę.

7 komentarzy:

  1. Such a beautiful cake..absolutely perfect for the summer.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetyczny serniczek! I jeszcze z moimi ulubionymi jagódkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prostota i doskonały smak czyli to czego szukamy latem w deserach!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny serniczek na zimno <3
    Ale i mi smaku narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj zjadłabym... a tylko jogurt mam w lodówce ze słodyczy

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny musi być ten serniczek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...