27 maja 2021

Placki z surimi, boczkiem i pieczarkami

To danie powstało bardzo spontanicznie, z tzw. składników z lodówki. W zabieganym dniu często nie mam nawet czasu pomyśleć co będzie na obiad😏 Czasem piekę ulubione placki domowników z kawałeczkami kurczaka, pomyślałam, a czemu by nie surimi skoro jest pod ręką. Pieczarki to same wskakują do dań, a boczuś też sam się wprosił do placków ;-) Dla koloru dodałam kukurydzę, pietruszkę i szczypiorek. Podkręciłam je nieco chili. Placki wyszły sycące i aromatyczne. Zjedliśmy je z miską sałaty z warzywami skropioną oliwą. 



300 g pieczarek

250 g paluszków krabowych (surimi) 

150 g kukurydzy (mała puszka) przepłukanej i odsączonej

100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

3 jajka ( białka osobno)

3 łyżki skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka mąki ryżowej dla chrupkości

sól, pieprz do smaku, 

słodki sos chili ( do smaku) 1-2 łyżki ( opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne)

1-2 łyżki sosu sojowego

posiekany drobno szczypiorek lub cebulka dymka (zielona część) - garść

łyżka posiekanej natki pietruszki

50 g żółtego sera startego na grubych oczkach


Boczek pokrojony w kostkę wykładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Kiedy zacznie skwierczeć dorzucamy pieczarki pokrojone w małe kawałki ( półplasterki lub kostkę) i smażymy z boczkiem aż lekko się zrumienią. Doprawiamy je sosem sojowym, sosem chili i odstawiamy na chwilę do przestudzenia. W misce przygotowujemy składniki na masę placków : odsączona kukurydza, starty ser, żółtka, przyprawy, posiekany szczypiorek i natka. Dokładamy składniki z patelni oraz paluszki krabowe pokrojone w 1 cm kosteczkę. Całość mieszamy, dodajemy mąki. Białka ubijamy z solą na pianę. Dodajemy ją partiami do masy delikatnie mieszając. Placki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu do zrumienienia z obu stron. na jeden placuszek przypadają 2 łyżki masy. Mnie wyszło 14 średnich  placków.







11 komentarzy:

  1. The fritters look so crunchy and yummy. Perfect with a salad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentują te placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis :D Chętnie go wypróbuję :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowe, przepisy z gatunku recykling kulinarny są zawsze bardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na wykorzystanie surimi

    OdpowiedzUsuń
  7. Gracias por la receta se ven muy ricos. Te mando un beso
    Enamorada de las letras

    OdpowiedzUsuń
  8. Looks great! Ingredients of fritters are so rich. I am sure these fritters and salad combination must be delicious.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale apatycznie u Ciebie:) pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...