05 kwietnia 2021

Kakaowa krówka z bananami

Biszkoptowy kakaowy spód, warstwa kajmaku, krem budyniowy, a całość przełamana świeżością bananów. 

Bardzo nam smakowała całość, polecam na okazje mniejsze i większe 😉




Blaszka 25x40

Spód:

4 jajka

5 łyżek drobnego cukru

4 łyżki mąki tortowej

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

szczypta soli

2 łyżki wody

2 łyżki oleju o neutralnym smaku

2 łyżki kakao

Krem:

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2 budynie waniliowe po 40 g

1 łyżka mąki pszennej

2 żółtka

200 g masła

100 g serka do smarowania lub mascarpone +2-3 łyżki cukru pudru do smaku

Dodatkowo

paczka herbatników

200 g kajmaku

4 duże banany

Na wierzch 

Bita śmietana (300 ml śmietany kremówki) + starta czekolada (ok. pół tabliczki)

Spód

Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, dodając po trochu cukru, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku za każdym razem delikatnie miksując. Na koniec dodajemy wodę i olej i pulsacyjnie miksujemy aby nie stracić puszystości masy. Osobno przesiewamy mąkę z kakao. Dodajemy partiami do masy i mieszamy delikatnie szpatułką. Blaszkę wykładamy dno papierem, boków nie smarujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem). Całkowicie studzimy spód .

Krem

2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałej szklance mleka, najlepiej mikserem, łączymy żółtka, mąkę, budynie. Dolewamy do gorącego mleka, gotujemy budyń ciągle mieszając. Studzimy całkowicie.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy. Na koniec wmiksować serek.

Masę kajmakową nad parą połączyć z łyżeczką masła, wymieszać aby masa była gładka.

Warstwy :

Biszkopt (nasączyć) - warstwa kremu - herbatniki - warstwa kajmaku - plasterki banana (skropione cytryną) - warstwa kremu - bita śmietana obsypana startą czekoladą. Odstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na noc.


1 komentarz:

  1. Szmat czasu nie jadłam takiej cudnej słodyczy;), popatrzę sobie chociaż na to cudo!😄

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...