20 marca 2021

Zakręcone drożdżówki z serem

Wiem, że już większość myśli o babkach i mazurkach, ale ja na przekór serwuję Wam bułeczki, cieplutkie i puchate. Do tego zakręcone i mocno nadziane serem. 




Składniki:

  • ½ kostki drożdży (50g)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru drobnego
  • 40 g cukru pudru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
Dodatkowo: jajko do posmarowania bułek.

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu sernikowego lub twarogu chudego w kostce
  • 2 żółtka
  • 60 g drobnego cukru + wanilia

Wykonanie: 
Do małego naczynia rozkruszamy drożdże, dodajemy pół szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i łyżkę cukry, robimy zaczyn. Odstawiamy na 10 min, aż drożdże zaczną pracować.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki.
Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i jednolite. Nie podsypujemy za dużo mąki bo straci swoją delikatność. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Nadzienie:
W naczyniu rozdrabniamy ser widelcem, dodajemy żółtka oraz cukier waniliowy, mieszamy za pomocą łyżki lub można użyć blendera jeśli wolicie masę bez grudek. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową. Przykrywamy boki w stronę środka prostokąta. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi. Nożem kroimy nasz prostokąt wszerz. Następnie każdy nasz wycinek zwijamy dwukrotnie układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy.

Drożdżówki odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce , smarujemy je roztrzepanym jajkiem. W tym czasie włączamy piekarnik na 190 stopni.

Pieczemy ok 25-30 minut do zrumienienia.







1 komentarz:

  1. Chyba zrobię na śniadanie, wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...