15 października 2013

Kibiny na ostro


Kibiny to nic innego jak litewskie pierożki z kruchego ciasta, z mięsnym nadzieniem, podawane do barszczu, ale u nas były same, z lekko zaostrzonym nadzieniem:)






Ciasto:
500g mąki
225 g masła
3 jajka
100 g śmietany
sól
Farsz:
1 kg  mięsa mielonego mieszanego
2 cebule
4 ząbki czosnku
pęczek kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki ostrej przyprawy Harissa Royal
sól i pieprz
2 jajka


Farsz : smażymy mięso i cebulę pokrojoną w kosteczkę,
dorzucamy posiekany czosnek i przyprawy.
Na koniec dajemy posiekana kolendrę. 
Doprawiamy sola i pieprzem.
Studzimy, dodajemy jajka aby masa się "skleiła".




Przesianą mąkę połączyć z posiekanym masłem (tak jak do ciasta kruchego),
rozkruszać aż powstanie konsystencja piasku.
Następnie dodać śmietanę, sól, 2 całe jajka i jedno białko (żółtko zostawiamy do posmarowania pierożków) i zagniatamy ciasto.
Chłodzimy w lodówce 1/2 godziny.
Wałkujemy na grubość ok. 3mm i wycinamy koła, nakładamy farsz i formujemy pierożki.
Smarujemy je rozkłóconym żółtkiem z odrobiną wody.
Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piecyku.




13 komentarzy:

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...