12 września 2013

Trójkąty dyniowo - serowe




Ciasto-ciastka, puszyste i wilgotne w środku.
Gotowe w 20 minut. 
A powstały przypadkiem - zostało ciasto z babeczek dyniowych: tych,
czyli z połowy porcji powstaną takie ciastka. Na małą foremkę 20 cm.
Można też podwoić porcję i zrobić w większej foremce.
Należą do gatunku szybko-znikających ;)







1/3 szklanki puree z dyni
1/3 szklanki maślanki
30 g masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
3 łyżki sera ricotta

do posypania sezam



Sposób wykonania znajdziecie tutaj.








19 komentarzy:

  1. Ale super pomysł, aż mi smaka narobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak nasączone ciasto biszkoptowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam jeszcze ciasta dyniowego, ale Twoje wygląda rewelacyjnie, :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jeszcze nie piekłaś dyniowego, to polecami Ci też to ciasto :
      http://zufikowo.blogspot.com/2012/10/ciasto-dyniowe-z-pomaranczowa-nuta.html

      Usuń
  4. Szkoda, że mnie tam nie ma :) Robiłam racuchy z dyni i szykuje się do ciasta. Ciasta z warzywami są mega wilgotne !!!! Zuza to ciasto wygląda obłędnie !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Beatko, polecam Ci też to co wyżej podałam w komentarzu. Sprawdzony przepis.
      A trójkąty zeszły na pniu jeszcze ciepłe :)

      Usuń
  5. Koniecznie zrobię.Ricottę można czymś zastąpić???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To delikatny i puszysty serek, ale spróbuj z innym kremowym serkiem (typu do sernika), powinno się udać.
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. Superowe, u mnie sezon dyniowy czeka na otwarcie, ale już... już niedługo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie niby się rozpoczął, ale pomidory przejęły stery przez jakiś czas ;-)

      Usuń
  7. Pysznie się prezentuje:)
    Ja w tym roku po raz pierwszy szykuję się na przetwórstwo dyni. Jedna juz w domu czeka, cała reszta jeszcze na działce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, dynia jest wdzięcznym materiałem do obróbki :)
      Ja w poprzednim sezonie "przerobiłam" ją na wiele sposobów, a i tak jeszcze wiele przede mną.
      Pozdrawiam

      Usuń
  8. ale łasuchów się zebrało - dobrze że w porę zdążyłem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...