17 września 2013

Placki kabaczkowe nadziewane

Przypominam o KONKURSIE!


Ostatnio kabaczek obtoczony w bułce i usmażony dominuje na stole, wedle życzenia rodzinki.
Oczywiście nie jest to dietetyczne danie, kaloryczne ale jakie smaczne!
Znudzona klasyczną wersją, postanowiłam pokombinować. 
Przy okazji robiła się pasta rybna z makreli, trochę podkradłam i wyszły całkiem smaczne placki! 
Nadziewanie nie jest tu prostą sprawą, ale przy odrobinie cierpliwości powinno się udać. 
Rybę można zastąpić np. 2 dużymi ugotowanymi ziemniakami utłuczonymi na puree.






pół dużego kabaczka
jajko i bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

Nadzienie:
pół wędzonej makreli
100 g twarogu półtłustego
1 jajko ugotowane
sól, pieprz
koperek drobno posiekany (tyle ile lubicie)




Kabaczka kroimy w plasty grubości 0.5 cm, obieramy cieniutko ze skóry, 
wycinamy środek krążków z pestkami.
Składniki nadzienia łączymy razem miażdżąc widelcem, tak by powstała papka.
Tą papką nadziewamy wycięte otwory, dociskając nadzienie do kabaczka aby się trzymało.
Delikatnie obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na złoty kolor.






17 komentarzy:

  1. Nie jadłąm jeszcze takich placków :) Fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, z tą makrelą musi być pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł z tym nadziewaniem. I... już widzę przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten pomysł ja robiłam troche inaczej

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, a cóż to za ciekawy kulinarny wynalazek - lubię takie cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Placuszki takie robię, sa bardzo smaczne. U mnie mówimy na nie a la schaby:) Ciekawe jak smakują z tym rybnym nadzieniem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to taka zdrowsza wersja schaba;) z rybką też smaczna

      Usuń
  7. Jak ja uwielbiam kabaczka... nigdy nie robiłam nadziewanego:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, pomysł przedni, wart zapamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. obłędnie wyglądają:) brawo za pomysł:) jak dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  10. Napisałaś - Nadziewanie nie jest tu prostą sprawą - oj chyba polegną jak przeczytałem twój przepis ale.....spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne! Uwielbiam pastę rybo-serową więc w ciemno wiem, że będzie mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...