13 listopada 2012

Piernikowe kostki dyniowe z masłem orzechowym i czekoladą




Z tęsknoty za świętami i na pożegnanie z dynią..
A może wstęp do świątecznych wypieków?...



Mam jeszcze w zanadrzu ostatni przepis z dynią, nie mogę się z nią rozstać, odkryłam ją właściwie w tym roku, nie sądziłam że kryje tyle możliwości. 
I pomyśleć że rok temu "wałkowałam" pikantną zupę dyniową, może dlatego nie ma jej w repertuarze w tym roku ani na blogu:)
Tymczasem zapraszam na przepis na pyszne kostki. 
Jak zwykle trochę odbiegłam od inspiracji, bo korzystałam z przepisu na chlebek dyniowy..
Tak już chyba mam i ciężko będzie to zmienić:) 




1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka przyprawy do piernika
1 1/2 szklanki cukru (dałam 1 szklankę)
1/2 szklanki oleju 
1/3 szklanki wody (dałam mleko)
1 szklanka purée z dyni
2 jajka 
2 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie cukier a wanilią)
+
1/2 tabliczki czekolady + 2 łyżeczki masła (rozpuścić na parze)
3 łyżki masła orzechowego
mała garść płatków śniadaniowych o smaku "Lion" (specjalność mojego dziecka)
- do posypania na wierzch



1. Rozgrzej piekarnik do 170-180°C. Dwie foremki (18,5 x 9cm) , u mnie 20 x 20 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

2. W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, przyprawę piernikową. Odstaw.

3. W dużej misce, widelcem, wymieszaj cukier, olej, mleko, dynię, jaja i wanilię.

4. Składniki mokre wlej do suchych delikatnie dokładnie połącz.

5. Wlej ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. 

Roztop czekoladę z masłem nad parą. Zrób to samo z masłem orzechowym.
Na wierzchu masy rozprowadź masło orzechowe, wykonując ruchy okrężne, a następnie to samo zrób z czekoladą. Posyp garścią płatków "Lion" (karmel+czekolada)

6. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 40-45 min. , do momentu kiedy drewniany patyczek będzie suchy..

7. Po tym czasie, wyjmij ciasto, przez 15 min. pozwól mu “odpocząć”, następnie delikatnie wyjmij z foremek i ostudź.














  Potrawy rozgrzewające

19 komentarzy:

  1. nawet nie próbuję wyobrazić  sobie smaku, wolałabym spróbować w rzeczywistości, bo pewnie jest pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Uwielbiam wypieki z dynią - zawsze "dostają" piękny kolor..

      Usuń
  3. Dyniowe ciasta i chlebki są pyszne, uwielbiam ich wilgotny środek i aromat przypraw i racja, są idealnym przedsmakiem świątecznych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam chlebek u Ciebie z tego samego przepisu;)

      Usuń
  4. częstuję się kawałkiem. Albo nie. Częstuję się dwoma :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oki, proszę częstuj się.
      Ja też na jednym nie poprzestałam;)

      Usuń
  5. smakowicie wyglądają te kosteczki:) i już taka świąteczna atmosfera tu nastała:)
    jakbyśmy się zmówiły, bo ja dzisiaj tez piekłam ciasto dyniowe:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę jeszcze wcześnie ale ja już chcę świąt:D
      Ciekawa jestem Twojego ciasta..

      Usuń
  6. Wygląda pysznie. Z tymi gwiazdami świątecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię dyniowe ciasto z takimi piernikowymi nutami :) Fajowy pomysł z posypaniem całości płatkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te nuty świetnie tu pasują, a płatki przyjemnie chrupią:)

      Usuń
  8. Jeśli to ciasto smakuje choć w połowie tak dobrze, jak wygląda... to cóż, pozostaje mi się tylko oblizać ;) Prezentuje się po prostu BOSKO!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dziękuję.
      Polecam to ciacho, jest proste w wykonaniu wystarczy zamieszać widelcem;)

      Usuń
  9. Przeprowadz się do mnie to z kuchni Cię nie wypuszczę. :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To kiedy mam walizki pakować? :D
      Jeśli mnie czasem wymienisz to chętnie;)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...