30 października 2012

Deser dyniowo - kawowy





Nie przypuszczałam że kawa tak pasuje do dyni...
W wersji samej dyniowej czegoś mi brakowało, 
ale 2 warstwy o 2 różnych smakach to jest to:)
Nie jest to bardzo słodki deser, raczej dominuje kawa i wanilia, 
 jeśli ktoś lubi można dać więcej cukru.





Przepis własny

Z podanego przepisu wychodzą 2 pucharki:

500 ml mleka
1/2 szklanki puree z dyni*
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
1 żółtko
1 łyżeczka kawy instant drobnej 
(można dać 2 łyżeczki, będzie intensywniejszy)
1/2 laski wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
cukier puder i prażone migdały do posypania



Łączymy w garnku żółtko z cukrem, mąką i 1/4 szklanki mleka, dokładnie mieszamy aby nie było grudek. 
Dodajemy resztę mleka, a następnie ziarenka wanilii i doprawiamy gałką. 
Na koniec zblendowane puree z dyni.
Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje.

Chwilę jeszcze potrzymać na małym ogniu. Masę dzielimy na 2, do jednej (jeszcze gorącej) wsypujemy kawę i mieszamy dokładnie.
Przekładamy do pucharków. Dobrze schładzamy w lodówce.
Posypujemy cukrem pudrem i prażonymi migdałami.

Smacznego.






Aby przygotować mus z dyni musimy ją najpierw upiec. 
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Dynię kroimy na kawałki razem ze skórą. 
Usuwamy miąższ z pestkami. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. 
Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy blenderem na gładki mus.






Dyniowe przysmaki

16 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda baaardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda :) Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny, energetyczny i optymistyczny deserek:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki dziewczyny:) to fakt był niezły, wart grzechu;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale to smacznie wygląda:)) super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. fajne polaczenie. ja lubie takie kawowe udziwnienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mam mnóstwo dyni!
    a Ty masz genialny deser :]
    porywam przepis :]

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny, wygląda na bardzo lekki i puszysty, mimo że nie był wspomagany białkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. myślę, że czas pomyśleć o własnej kawiarni :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D na dzień dzisiejszy to marzenie ściętej głowy:))ale kto wie..

      Usuń
  10. Deserek robiłam wiele razy - dynia obrodziła :) W końcu wpadłam na to, aby go zmodyfikować i zrobić dyniowo-kakaowy. Moim zdaniem wyszedł jeszcze lepszy. Do połowy masy dodałam parę łyżeczek kakao naturalnego, cały czas trzymając na gazie i mieszając.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno równie smaczny, miło że Cię zainspirowałam, choć nie znam Twojego imienia :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...