Pojawienie się młodych warzyw latem zawsze działa motywująco w kuchni zachęca do korzystania z plonów natury, oczywiście najlepiej kiedy są ekologiczne, a najlepiej własnoręcznie wyhodowane. Buraczki do naszej zupy pochodzą z rodzinnego poletka, mają słodki smak i najwyższe wartości. Do zupy wykorzystałam też inne młode warzywa: marchewkę, seler i cebulkę. Zupa jest słodkawa od warzyw, lekko kwaskowa i pachnąca koperkiem. Leciutko zabielona śmietanką, podana z pokrojonym jajkiem pobija najlepszy barszcz ;-)
18 lipca 2021
04 lipca 2021
Ciasto na biszkoptach z kremem waniliowym, truskawkami i galaretką
Pyszne i kolorowe ciasto bez pieczenia, biszkopty i truskawki w połączeniu z kremem budyniowym z budyniu ugotowanego z żółtek tworzą niezastąpione zestawienie smaków, kojarzy się z latem przede wszystkim. Ciasto nie jest bardzo pracochłonne, choć wystudzenie budyniu i zastygnięcie galaretki trochę trwa, ale zawsze można wspomóc się lodówką i przyspieszyć wszystko ;-)
Subskrybuj:
Posty (Atom)