Lekki torcik przełożony kremem z nutą amaretto na bazie sera na sernik ( można użyć też kremowego śniadaniowego o smaku naturalnym) i bitej śmietany, do tego biszkopt kawowy nasączonym kawą.
Krem dzięki dodaniu ubitej śmietany zyskuje puszystość, aby ją utrwalić dodałam odrobinę żelatyny.
Połączenie nuty kawy i kwaskowego kremu okazało się bardzo trafione.
Ciasto nie jest bardzo słodkie, do całości użyłam 4 łyżki cukru, co nie znaczy że nie jest słodkie! Jest w sam raz, po zjedzeniu kawałka mamy ochotę na jeszcze...
Nam bardzo smakowało. Myślę że na święta zrobię powtórkę :)
31 marca 2015
28 marca 2015
Jabłka w cytrynowym kremie pod maślaną kruszonką
To mój ulubiony deser zimowy, ale stos jabłek w koszu na owoce ( dostałam torbę owoców od sąsiadki) kusił aby coś z nich przyrządzić, a w sumie okazji na zjedzenie jabłek nie trzeba szukać, przynajmniej w moim przypadku :)
Do tego moja faza na cytryny i mamy gotowy deser :) Oczywiście możecie dowolnie modyfikować owoce, ale dla mnie wersja jabłkowa jest najlepsza.
Przygotowanie trwa max. 30 minut łącznie z pieczeniem, więc jest to deser idealny dla niecierpliwych łasuchów. Możemy piec w kilku małych foremkach lub jednej dużej ( tu czas pieczenia może się nieco wydłużyć). Deser jest gotowy kiedy krem cytrynowy się zetnie a kruszonka zrobi chrupiąca.
Do tego moja faza na cytryny i mamy gotowy deser :) Oczywiście możecie dowolnie modyfikować owoce, ale dla mnie wersja jabłkowa jest najlepsza.
Przygotowanie trwa max. 30 minut łącznie z pieczeniem, więc jest to deser idealny dla niecierpliwych łasuchów. Możemy piec w kilku małych foremkach lub jednej dużej ( tu czas pieczenia może się nieco wydłużyć). Deser jest gotowy kiedy krem cytrynowy się zetnie a kruszonka zrobi chrupiąca.
22 marca 2015
Tarta cytrynowa ( z przepisu Rachel Allen)
Ostatnio mam fazę na cytrynowe wypieki, muscie to przeboleć :) Nie wiem czy to żółty kolor czy kwaskowaty smak, wszystko co cytrynowe kojarzy się ze słońcem i zdecydowanym smakiem..
Aż trudo uwierzyć, że piekłam tyle tart, a nigdy takiej klasycznej cytrynowej.
Postanowiłam skorzystać tylko ze sprawdzonego przepisu. Kiedyś widziałam program z Rachel Allen, w którym przygotowywała właśnie tartę cytrynową, tarta wyglądała tak cudownie, że choć program oglądałam parę lat temu, to widok chrupiącego spodu z fantastycznym kremowym środkiem wciąż mam przed oczami. Koniecznie musiałam spełnić marzenie cytrynowej tarty i oto ona!
Mocno kwaskowa, nie za słodka, spód bardzo delikatny i chrupiący, nadzienie to pyszny cytrynowy krem.
Aż trudo uwierzyć, że piekłam tyle tart, a nigdy takiej klasycznej cytrynowej.
Postanowiłam skorzystać tylko ze sprawdzonego przepisu. Kiedyś widziałam program z Rachel Allen, w którym przygotowywała właśnie tartę cytrynową, tarta wyglądała tak cudownie, że choć program oglądałam parę lat temu, to widok chrupiącego spodu z fantastycznym kremowym środkiem wciąż mam przed oczami. Koniecznie musiałam spełnić marzenie cytrynowej tarty i oto ona!
Mocno kwaskowa, nie za słodka, spód bardzo delikatny i chrupiący, nadzienie to pyszny cytrynowy krem.
15 marca 2015
Idealna babka cytrynowa
To przepis klasyczny na babkę "Quatre quarts", o łatwych do zapamiętania proporcjach w przepisie ( stąd nazwa bo wszystkiego jest ćwierć kilo). Puszysta i aromatyczna, pozostaje wilgotna przez kilka dni po upieczeniu , o ile tyle przetrwa ;-)
Jeśli już piekę babkę to najczęściej z tego przepisu, jest niezawodny. Jeśli zrobicie wszystko według przepisu to uda się na pewno. Wymaga trochę ucierania i nie próbujcie iść na skróty i dodać np. wszystkie jajka na raz lub całą mąkę od razu, ciasto nie będzie tak puszyste.
Babkę pieczemy w średniej temperaturze piecyka 170 stopni. Do dzieła!
Jeśli już piekę babkę to najczęściej z tego przepisu, jest niezawodny. Jeśli zrobicie wszystko według przepisu to uda się na pewno. Wymaga trochę ucierania i nie próbujcie iść na skróty i dodać np. wszystkie jajka na raz lub całą mąkę od razu, ciasto nie będzie tak puszyste.
Babkę pieczemy w średniej temperaturze piecyka 170 stopni. Do dzieła!
01 marca 2015
Dwie najlepsze pasty twarogowe
Ostatnio było tylko na słodko, a dziś moje ulubione pasty śniadaniowe.
Nie ma w nich nic skomplikowanego, ale warunkiem idealnego smaku są idealne składniki, czyli dobry twaróg, śmietana, jogurt ( żadnych tam odtłuszczonych:)) i świeże warzywa.
Możecie oczywiście modyfikować je dowolnie, to wersja zjadliwa dla całej rodziny łącznie z dziećmi.
Nie ma w nich nic skomplikowanego, ale warunkiem idealnego smaku są idealne składniki, czyli dobry twaróg, śmietana, jogurt ( żadnych tam odtłuszczonych:)) i świeże warzywa.
Możecie oczywiście modyfikować je dowolnie, to wersja zjadliwa dla całej rodziny łącznie z dziećmi.
Subskrybuj:
Posty (Atom)