30 listopada 2013

Owsiano-kokosowe kwadraty




Zdrowe ciasteczko/batoniki o bardzo intensywnym aromacie kokosowym, dzięki kilku wspaniałym dodatkom. Jeśli jeszcze nie używaliście mąki kokosowej to musicie spróbować, pachnie obłędnie w trakcie pieczenia! Ciasteczka są zdrowe, żałuję że jest tu jajko (byłoby wegańsko), ale bałam się że bez niego się rozpadną, a weganie już tam jakiś zamiennik wymyślą ;-)
Nie trzeba też dużo cukru, bo banany i rodzynki też słodkie są.
Większość owsianych batoników jakie robiłam nie zachwyciła mnie jak te.
To chyba ten zapach i smak kokosa.
Ostrzegam, są niebezpieczne - można jeść i jeść i jeść..

27 listopada 2013

Puszyste ciasto bananowo-dyniowe ze skórką pomarańczy




Zapach tego ciasta jest obłędny. 
Do tego jest puszyste, wilgotne, z kawałeczkami kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Zamiast mleka użyłam soku z pomarańczy, banan dodaje przyjemnej słodyczy.
Zaczęło się od tego że zmiksowałam banana z upieczonym kawałkiem dyni (bez skórki).
Powstał pyszny mus który stał się bazą mojego ciasta. 

25 listopada 2013

Bułeczki owsiane


Bułeczki są mięciutkie w środku i mają chrupiącą skórkę.
Może nie są najpiękniejsze, ale bardzo smaczne, gwarantuję:)
Błyskawiczne w wykonaniu, w dodatku wykorzystałam płatki które zostały po zrobieniu mleka owsianego, tak więc nic się nie zmarnowało.




23 listopada 2013

Piernik owsiany z Yorkshire


Intensywny i aromatyczny piernik z wyraźnym posmakiem melasy i przypraw korzennych.
To właśnie melasie zawdzięcza swój głęboki kolor i karmelową błyszczącą, lekko ciągnącą skórkę na wierzchu.
Żal było ją pokrywać czymkolwiek.
Płatki owsiane dają tu fajnej struktury ciastu i wbrew pozorom nie jest ono ciężkie, ani "gniotowate". Kawałeczki kandyzowanej skórki pomarańczy urozmaicają ciasto.
Bardzo je polecam, nie będziecie zawiedzeni, choć różni się od naszych tradycyjnych świątecznych pierników. 

21 listopada 2013

Mleko owsiane


Zmuszona z dnia na dzień odstawić mleko krowie, po próbach na sklepowych alternatywach sojowych, ryżowych, głęboko niezadowolona z ich smaku, składu i ceny, postanowiłam sama wyprodukować domowe mleko owsiane.
Smak zaskoczył mnie ogromnie na plus, jest neutralny i o przyjemnej konsystencji.
Przepis podkradłam od Joanny.

Dodatkowym plusem domowej produkcji mleka był też nowy wypiek: bułeczki owsiane.
Przepis niebawem.




19 listopada 2013

Chleb nocny z chrupiącą skórką (bez wyrabiania)

Pyszny. Pyszny. Pyszny.
Nieczęsto piekę chleb, z lenistwa i z tego powodu że mam smaczny
chlebek z pobliskich piekarni.
Ale czasem mnie nachodzi ochota upiec pieczywo domowe, aby nie wyjść z wprawy i tematu:)




Dziś chleb który mnie zadziwił, nie dość że właściwie robi się sam, nie trzeba go wyrabiać, rośnie sobie ładnie opatulony ściereczką, a potem ma chrupiącą skórkę, nawet na drugi dzień!

17 listopada 2013

Jaglana tarta brokułowa


Jeszcze chwila do świątecznych przepisów, jeszcze mamy jesień, więc wrzucam jeszcze ten przepis który gdzieś mi się zaplątał zapomniany :)
Obecnie jestem na diecie bezmlecznej, ale kilka wpisów "zakazanych" wartych jest zamieszczenia, między innymi ta wytrawna tarta.



Świetnie się kroi nawet zaraz po upieczeniu, masa w środku jest delikatna ale i zwarta.
Ciekawy smak z wyraźnym wyczuwalnym: brokułów, czosnku i tymianku.
Cebulki karmelizowane w maśle idealnie uzupełniają pozostałe składniki.
Spód maślany i kruchy, ciasto bez dodatku jajek.
Bardzo polecam.

15 listopada 2013

Kanelbullar - szwedzkie bułeczki z cynamonem




Pieczone z oryginalnego przepisu szwedzkiego, znalezionego na blogu Chochlikikuchenne.
Ich przygotowanie to sama przyjemność, no może odrobina wysiłku przy wygniataniu ciasta, ale odpłacona pięknym zapachem kardamonu i pysznymi bułeczkami.
Najlepiej smakują kiedy zajadamy je odwijając po kawałeczku ślimaczka, ja piłam z kawą Inką. Polsko-szwedzkie połączenie idealne ;-) 
Powtarzam za autorką ostrzeżenie!!: nie można poprzestać na jednej bułeczce!

12 listopada 2013

Pasta z bakłażana i wędzonej śliwki


Kolejny przepis z książki "Jesień w kuchni Pięciu Przemian" A. Czelej.
W oryginale pastą były nadziane kruche babeczki gryczane.
Sceptycznie podeszłam do tego przepisu, ale ciekawość wygrała, jak to u mnie.
Pasta jest przepyszna, śliwki dają leciutkiej słodyczy i dymnego posmaku, idealnie się wszystko komponuje.
Konsystencja przyjemna, można smarować pieczywo samą pastą lub używać jako musztardy.
Super się sprawdza też do pieczonych warzyw. Jednym słowem polecam!

07 listopada 2013

Kruche serca żurawinowe


Bardzo kruche i delikatne ciasteczka z dodatkiem mąki ryżowej, upstrzone czerwonymi kropeczkami kwaskowej żurawiny, maślane w smaku.
Przyjemnie się je przygotowuje, ciasto bardzo dobrze się wałkuje i wykrawa.
Idealne jesienne ciasteczka z dawką witaminy C ;-)

Nie wiem jak Wy ale ja w okresie jesiennym bardzo lubię piec wykrawane ciasteczka.
Wieczory są długie, więc nastrój odpowiedni, do tego ciasto kruche lubi chłód a zimno jest..a może to już wprawka do pierniczków? :) 
Myślicie już o świętach? Ja pierwszy raz teraz - po tych ciasteczkach...

***
I coraz częściej zadanie: jak złapać promyk słońca do zdjęć w pochmurny dzień 
i kiedy o 16 już szarówka :( Lampy idą w ruch. Nie lubię.



05 listopada 2013

Kremowy sos grzybowy


I jeszcze coś grzybowego...Szybki, pożywny i pełen aromatu sos.
Pasuje do makaronu lub np. domowych kluseczek.
Dodatek wywaru z grzybów suszonych bardzo wzbogaca smak sosu.
Nie gotujmy za długo sosu, tak by smak i aromat grzybów pozostał intensywny.
Pachnie cudownie w trakcie przyrządzania, trudno się powstrzymać aby nie podjadać prosto z patelni ;-)



03 listopada 2013

Jesienne ciasto z gruszkami, śliwkami i morelą


Bazowałam na sprawdzonym przepisie na ciasto do owoców, jest idealne, wilgotne, puszyste, owoce nie wpadają do ciasta.
Ciasto jest proste w wykonaniu, nie musimy nawet wyjmować miksera :)
Połączenie gruszek i śliwek wypadło bardzo aromatycznie, jesienny miks owoców pasuje i uzupełnia się smakowo, trochę kwaskowo, trochę słodko i pachnąco. Polecam.
Piekłam je jakiś czas temu, ale u mnie jeszcze śliwki można kupić na bazarku:)