17 listopada 2013

Jaglana tarta brokułowa


Jeszcze chwila do świątecznych przepisów, jeszcze mamy jesień, więc wrzucam jeszcze ten przepis który gdzieś mi się zaplątał zapomniany :)
Obecnie jestem na diecie bezmlecznej, ale kilka wpisów "zakazanych" wartych jest zamieszczenia, między innymi ta wytrawna tarta.



Świetnie się kroi nawet zaraz po upieczeniu, masa w środku jest delikatna ale i zwarta.
Ciekawy smak z wyraźnym wyczuwalnym: brokułów, czosnku i tymianku.
Cebulki karmelizowane w maśle idealnie uzupełniają pozostałe składniki.
Spód maślany i kruchy, ciasto bez dodatku jajek.
Bardzo polecam.



przepis własny


Nadzienie: 
1 duży brokuł
ok. 1-1.5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
200 ml śmietanki 30%
2 jajka
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
kilka małych cebulek (3-4)
łyżeczka masła
łyżka oleju
2 gałązki tymianku
szczypta cukru trzcinowego

czarny sezam do posypania



Gotujemy brokuł z czosnkiem w osolonej wodzie.
Gdy zmięknie odsączamy i miksujemy razem z czosnkiem.
Cebulki kroimy w ósemki, rozgrzewamy patelnię z olejem i masłem i świeżym tymiankiem, układamy cebulowe kawałeczki, podsypujemy odrobiną cukru aby ładnie się skarmelizowały (nie mogą się za bardzo usmażyć bo będą jeszcze w piecyku), odsączamy je lekko z tłuszczu i studzimy.
Dodajemy do masy  brokułowej zimną kaszę jaglaną, śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, gałką, dorzucamy jajka, koperek, skrobię i wszystko razem łączymy. 
Masa powinna być dość gęsta ale lejąca.



Ciasto: 
1 1/4 szklanki mąki 
(użyłam mąki graham i pszennej zwykłej pół na pół), 
1/4 łyżeczki soli
120 g zimnego masła
1/4 szklanki zimnej kwaśnej śmietany lub jogurtu
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 szklanki zimnej wody
1/2 łyżeczki czarnuszki do ciasta

Mieszamy w misce mąkę z solą, dosypujemy czarnuszkę i pokrojone w kostkę masło, wyrabiamy jak kruszonkę starając się to zrobić jak najszybciej.
W szklance wymieszać śmietanę, wodę i sok z cytryny - wszystko powinno być schłodzone. Dodajemy do kruszonki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 30 minut.
Po tym czasie wałkujemy je na grubość ok. 3mm i układamy w formie na tartę.
Podpiekamy spód tarty przez ok. 15 minut z obciążeniem, zdejmujemy, studzimy.
Wykładamy na ostudzony spód masę, układamy cebulki lekko je dociskając i pieczemy tartę w 180 stopniach ok. 30 minut (termoobieg) na środkowym poziomie.

Chwilkę studzimy i kroimy. 



 

28 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się ten przepis, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne zestawienie składników! Muszę ją zrobić, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne połączenie, zrobię kotleciki jaglano brokułowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam też kotleciki ale zdjęć nie doczekały jeszcze:)

      Usuń
  4. Świetne połączenie smakowe, tarta wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym ugryzła ale boję się tego widelca na pierwszym zdjęciu:) Nie pozostaje nic innego tylko zrobić samemu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zuziu jak pisałam wcześniej...na tak zdrowym jedzonku dożyjesz 200 lat :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie się prezentuje, piękny kolor :) Poczułam wiosnę :p

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wygląda ta tarta, musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię wszelkie tarty, ale większość muszę zjeść sama- może ustawię się z talerzykiem?

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis. Bardzo mi się podoba. Składniki takie jakie lubię. Tak więc zastanawiam się dlaczego ja jeszcze nie zaczęłam robić tej pysznej tarty? Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  11. Anula, powiem nieskromnie że jest ;-)
    Renata zapraszam:)
    Krys mam nadzieję że już zaczęłaś robić ?;-)
    Dzięki Cooking!

    OdpowiedzUsuń
  12. jaka ona piękna! aż szkoda zjeść:)
    ślinka cieknie na sam widok!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaka piękna tarta! Zapewne bardzo pyszna... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. niesamowita!:) aż się buzia śmieje na ten widok:) kolor ma obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale fajny kolor :)Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. a u mnie w weekend krem brokułowy:)
    tarta wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudna! Na pewno taka zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Rewelacja, będziemy kopiować za pozwoleniem ten pomysł na naszego bloga http://jemy.ekolokalnie.pl :) fajna inspiracja!

    OdpowiedzUsuń
  19. jaglana i brokułowa...jestem na tak:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo apetyczna tarta! : )
    Chętnie wypróbuję na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajny pomysł z tą kaszą jaglaną dodana do farszu. Z chęcia wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam różnego rodzaju tarty. Brokuły w połączeniu z karmelizowaną cebulką to musi być coś!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)