Jeszcze chwila do świątecznych przepisów, jeszcze mamy jesień, więc wrzucam jeszcze ten przepis który gdzieś mi się zaplątał zapomniany :)
Obecnie jestem na diecie bezmlecznej, ale kilka wpisów "zakazanych" wartych jest zamieszczenia, między innymi ta wytrawna tarta.
Ciekawy smak z wyraźnym wyczuwalnym: brokułów, czosnku i tymianku.
Cebulki karmelizowane w maśle idealnie uzupełniają pozostałe składniki.
Spód maślany i kruchy, ciasto bez dodatku jajek.
Bardzo polecam.
przepis własny
Nadzienie:
1 duży brokuł
ok. 1-1.5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
200 ml śmietanki 30%
2 jajka
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
kilka małych cebulek (3-4)
łyżeczka masła
łyżka oleju
2 gałązki tymianku
szczypta cukru trzcinowego
czarny sezam do posypania
Gotujemy brokuł z czosnkiem w osolonej wodzie.
Gdy zmięknie odsączamy i miksujemy razem z czosnkiem.
Cebulki kroimy w ósemki, rozgrzewamy patelnię z olejem i masłem i świeżym tymiankiem, układamy cebulowe kawałeczki, podsypujemy odrobiną cukru aby ładnie się skarmelizowały (nie mogą się za bardzo usmażyć bo będą jeszcze w piecyku), odsączamy je lekko z tłuszczu i studzimy.
Dodajemy do masy brokułowej zimną kaszę jaglaną, śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, gałką, dorzucamy jajka, koperek, skrobię i wszystko razem łączymy.
Masa powinna być dość gęsta ale lejąca.
Ciasto:
1 1/4 szklanki mąki
(użyłam mąki graham i pszennej zwykłej pół na pół),
1/4 łyżeczki soli
120 g zimnego masła
1/4 szklanki zimnej kwaśnej śmietany lub jogurtu
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 szklanki zimnej wody
1/2 łyżeczki czarnuszki do ciasta
Mieszamy w misce mąkę z solą, dosypujemy czarnuszkę i pokrojone w kostkę masło, wyrabiamy jak kruszonkę starając się to zrobić jak najszybciej.
W szklance wymieszać śmietanę, wodę i sok z cytryny - wszystko powinno być schłodzone. Dodajemy do kruszonki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 30 minut.
Po tym czasie wałkujemy je na grubość ok. 3mm i układamy w formie na tartę.
Podpiekamy spód tarty przez ok. 15 minut z obciążeniem, zdejmujemy, studzimy.
Wykładamy na ostudzony spód masę, układamy cebulki lekko je dociskając i pieczemy tartę w 180 stopniach ok. 30 minut (termoobieg) na środkowym poziomie.
Chwilkę studzimy i kroimy.
Bardzo podoba mi się ten przepis, wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne zestawienie składników! Muszę ją zrobić, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńfajne połączenie, zrobię kotleciki jaglano brokułowe
OdpowiedzUsuńrobiłam też kotleciki ale zdjęć nie doczekały jeszcze:)
UsuńŚwietne połączenie smakowe, tarta wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńChętnie bym ugryzła ale boję się tego widelca na pierwszym zdjęciu:) Nie pozostaje nic innego tylko zrobić samemu:)
OdpowiedzUsuńBo ten kawałek jest mój ;-D
UsuńZuziu jak pisałam wcześniej...na tak zdrowym jedzonku dożyjesz 200 lat :D
OdpowiedzUsuńOby Elu, oby :)
UsuńBardzo apetycznie się prezentuje, piękny kolor :) Poczułam wiosnę :p
OdpowiedzUsuńCieszę się!:)
UsuńŚwietnie wygląda ta tarta, musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelkie tarty, ale większość muszę zjeść sama- może ustawię się z talerzykiem?
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Bardzo mi się podoba. Składniki takie jakie lubię. Tak więc zastanawiam się dlaczego ja jeszcze nie zaczęłam robić tej pysznej tarty? Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńAnula, powiem nieskromnie że jest ;-)
OdpowiedzUsuńRenata zapraszam:)
Krys mam nadzieję że już zaczęłaś robić ?;-)
Dzięki Cooking!
jaka ona piękna! aż szkoda zjeść:)
OdpowiedzUsuńślinka cieknie na sam widok!
Jaka piękna tarta! Zapewne bardzo pyszna... :)
OdpowiedzUsuńniesamowita!:) aż się buzia śmieje na ten widok:) kolor ma obłędny!
OdpowiedzUsuńAle fajny kolor :)Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńa u mnie w weekend krem brokułowy:)
OdpowiedzUsuńtarta wygląda bardzo apetycznie!
Cudna! Na pewno taka zrobię :)
OdpowiedzUsuńRewelacja, będziemy kopiować za pozwoleniem ten pomysł na naszego bloga http://jemy.ekolokalnie.pl :) fajna inspiracja!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, macie moje pozwolenie :-)
Usuńjaglana i brokułowa...jestem na tak:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna tarta! : )
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję na obiad!
Fajny pomysł z tą kaszą jaglaną dodana do farszu. Z chęcia wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam różnego rodzaju tarty. Brokuły w połączeniu z karmelizowaną cebulką to musi być coś!
OdpowiedzUsuń