25 listopada 2013

Bułeczki owsiane


Bułeczki są mięciutkie w środku i mają chrupiącą skórkę.
Może nie są najpiękniejsze, ale bardzo smaczne, gwarantuję:)
Błyskawiczne w wykonaniu, w dodatku wykorzystałam płatki które zostały po zrobieniu mleka owsianego, tak więc nic się nie zmarnowało.






400 g masy owsianej*
300 g mąki pszennej graham lub orkiszowej
100 ml lekko ciepłej wody
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
duża szczypta kminku
jajko do posmarowania
ziarna do posypania bułek




Mąkę łączymy z solą i kminkiem w misce.
Rozprowadzamy drożdże z cukrem w wodzie. Wlewamy płyn do mąki i na chwilę odstawiamy (10 minut)
Dodajemy papkę owsianą i mieszamy składniki. Masa będzie dość kleista i luźna.
Przykrywamy i zostawiamy w cieple aż podwoi objętość.
Rękoma zwilżonymi w wodzie formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem oprósznym mąką. Układamy bułki w odstępach, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnem. Włączamy piecyk na temp. 200 stopni, w tym czasie bułeczki sobie jeszcze podrosną.
Wkładamy je do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut do zrumienienia.








*Po namoczeniu na noc 200 g płatków owsianych górskich (podwoiły one swoją objętość), z częśći powstało mleko owsiane.
Część z tych płatków zblendowałam i dobrze odcedziłam od wody, a część pozostało w całości, nie zmielonych. Połączyłam wszystko. Powstała papka którą użyłam do wypieku bułek.


Domowe pieczywo i bułki

24 komentarze:

  1. smaczne bułeczki, w sam raz na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. porywam jedną na drugie sniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zuziu podziel się :) aż mi w brzuch zaburczało, choć jestem już po śniadaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastycznie zdrowe. Pysznie wyglądają. Na śniadanie w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają bardzo apetycznie i po domowemu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za tak miłe przyjęcie bułeczek, oczywiście dzielę się z Wami i przepis udostępniam, więc korzystajcie! :-) są zdrowe, smaczne i łatwe do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm, jak pięknie wyglądają w środku! tak puchato :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię to w "śmieciowych" czytaj płatki, otręby itd wypiekach że na początku wyglądają paskudnie, jednak efekt końcowy jest zachwycający. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. he he byłam pełna obaw jak je robiłam, ale okazało się że niezbyt gęsta konsystencja to klucz do sukcesu:)

      Usuń
  9. cudowne bułeczki!:) porwałabym ze dwie do śniadanka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie pieklam chleba ani bulek... Te wydaja sie mega proste i na pewno smakuja bosko!

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjne bułeczki, pewnie chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  12. a czy mogą być świeże drożdże? jeśli tak to w jakiej proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, to będzie 25 g świeżych, trzeba zrobić zaczyn jednak

      Usuń
  13. Bardzo chciałabym skorzystać z pani przepisu, bo te bułeczki wyglądają smakowicie :-) Ile mniej więcej bułek wychodzi z tej ilości składników, jaką pani podaje? Pytam, bo mam w domu amatorów owsianych wypieków, i zjedzą każdą ilość :-P

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo się cieszę i polecam bułeczki, wyszło ok 9-10 bułeczek, takich wielkości klasycznej małej bułki, można zrobić ciut mniejsze wtedy wyjdzie więcej sztuk ;-) ważne by masa nie była zby† gęsta, choć będą trudne do uformowania, to taka powinna być masa- dość luźna.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)