29 marca 2013

Kaczuszki wielkanocne




Prosta rzecz a cieszy:)
Radosnych i słonecznych Świąt!

28 marca 2013

Tarta z ricottą, surimi i karmelizowanym porem


Kremowy sos z ricottą, z nutką cytryny.
Por dla podkręcenia smaku.
Pikantne kropeczki ożywiają całość.
Wszystko powstało z czystej improwizacji 
i tęsknoty za słońcem, może stąd te ogniste promyki ;).


26 marca 2013

Torcik marchewkowy z cytrusami


 

 Najzwyklejsze ciasto marchewkowe, a jednak troszkę inne.
Cytrusowe akcenty fajnie się tu komponują, odświeżają i przełamują monotonię ciasta.
Sos z kremówki uzupełnia deser.

23 marca 2013

Rafaello z kaszy manny


Śnieg za oknem, więc kule w temacie ;)
Zaskakująco smaczne.
Delikatne i kremowe. Dużo mniej słodkie od oryginału.
Struktura kaszki po schłodzeniu jest w ogóle niewyczuwalna.

17 marca 2013

Muffinki banoffie


Ekspresowe. Mięciutkie, wilgotne.
Ze składników które są pod ręką.
Bosko pachnie kiedy się pieką. Sami sprawdźcie:)
Pomysł własny, na bazie przepisu na chlebek bananowy z 1 banana.

09 marca 2013

Ciasto karmelowe z migdałową skorupką



Ciasto jest wbrew pozorom nie aż tak słodkie, 
ale z wyraźnym posmakiem karmelu.
Bardzo puszyste i wilgotne.
Chrupiąca skorupka z migdałów fajnie je urozmaica.
Piekłam w zwykłej formie, ale idealnie nadaje się do formy na babkę (z kominem).

05 marca 2013

Dyniowa zupa mleczna. Smak dzieciństwa.






Smakuje wspomnieniami.
Lubię taką gęstawą, ale z wyraźnie wyczuwalną dynią i lekko słonawą, 
ale też odrobinę słodką. Do tego zacierki i zajadam przenosząc się w czasie:).


04 marca 2013

Zacierki - domowe ekspresowe kluseczki



Kolejne wspomnienie dzieciństwa i babcina potrawa.
Odrobinę wspomagałam się tym przepisem, nie byłam do końca pewna proporcji.
Powstają ekspresowo. 
Idealnie nadają się do mlecznej zupy dyniowej, którą jako dziecko zajadałam całą jesień i zimę na podwieczorek lub kolację. 

03 marca 2013

Prażoki. Z babcinego stołu.




Proste, przaśne danie z ziemniaków. Z babcinego stołu.
Świetnie smakuje samo, choć może służyć też za dodatek.
Moja babcia podawała prażoki do kapuśniaku, na osobnym talerzu. 
Idealny to był zestaw.
Ciekawa jestem czy ktoś z Was zna inne nazwy prażoków? Napiszcie.

01 marca 2013

Ciasto Sen Filozofa (na musie jabłkowym)






O czym nie śniło się filozofom?...
O takim cieście ! bez jajek, mleka, prawie bez cukru (można zrezygnować),
no i jakby się uparł to i bez glutenu (jeśli użyjemy odpowiedniej mąki).
Dlatego nazwałam je ot tak przewrotnie "Sen Filozofa". 
Ponadto jest niebezpiecznie dobre, bardzo szybko znika.
W środku miękkie, na wierzchu chrupiąca skórka..