04 marca 2013

Zacierki - domowe ekspresowe kluseczki



Kolejne wspomnienie dzieciństwa i babcina potrawa.
Odrobinę wspomagałam się tym przepisem, nie byłam do końca pewna proporcji.
Powstają ekspresowo. 
Idealnie nadają się do mlecznej zupy dyniowej, którą jako dziecko zajadałam całą jesień i zimę na podwieczorek lub kolację. 

Babcia zawsze podkreślała o walorach zdrowotnych takiej zupy.
Wtedy jadłam z musu, a dziś robię ją sama i zajadam z przyjemnością:)
Kolejny post będzie o zupie.


Najpierw Zacierki:

ok. 4-5 łyżek mąki pszennej – ilość jest zależna od wielkości jajka
1 nieduże jajko 
duża szczypta soli
odrobina mąki do przesypania zacierek




Wyrabiając zacierki czujemy się trochę jak włoska mama, robiąca z wprawą domowy makaron. 
To zajęcie dla cierpliwych, ale też świetna terapia relaksująca:)
Ja swoje zacierki gotowałam osobno, ale można pod koniec gotowania wrzucić do zupy.
Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy soli, rozgarniamy na boki tworząc wgłębienie, w które wbijamy jajko. Zarabiamy widelcem, a następnie ręką wyrabiamy elastyczne, zwarte ciasto. Palcami wskazującym i kciukiem skubiemy nieduże kawałki ciasta jednocześnie je lekko wałkując. Gotowe zacierki wrzucamy na talerz, przesypując niewielką ilością mąki, żeby się ze sobą nie pokleiły.
Wrzucamy na osolony wrzątek z odrobiną oleju. Gotujemy 1-2 minuty od wypłynięcia.






 

9 komentarzy:

  1. Śliczniutkie!
    Moja babcia takie robiła i wrzucała do jarzynowej zupy, posypywała ją natką pietruszki lub koperkiem.
    Pysznie było.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi pysznie, zapachniało mi pietruszką:)

      Usuń
  2. Pychota :) Uwielbiam te kluseczki, są takie delikatne.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne te Twoje zacierki :))) kształtem przypomniają gnocci :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę tak, ale dużo mniejsze!:)
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Obiad jak u mamy za starych dobrych czasów. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam wszelkie kluseczki ;d

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)