26 marca 2013

Torcik marchewkowy z cytrusami


 

 Najzwyklejsze ciasto marchewkowe, a jednak troszkę inne.
Cytrusowe akcenty fajnie się tu komponują, odświeżają i przełamują monotonię ciasta.
Sos z kremówki uzupełnia deser.






CIASTO:

2 jajka
200 g cukru
175 g mąki
140 ml oleju słonecznikowego
250 g startej marchwi ( na średnich oczkach)
1/2 łyżeczki cynamonu i 1/2 gałki  muszkatołowej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynek
garść orzechów posiekanych

MASA1:

100 ml wody
200 ml soku pomarańczowego
1 jajko
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
5-6 łyżek cukru
2.5 łyżki skrobi ziemniaczanej

MASA2:

250 ml kremówki
50 ml mleka
3 łyżki cukru + cukier z wanilią (ok. łyżki)
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
skórka otarta z dużej pomarańczy

dodatkowo : śmietana kremówka, opcjonalnie cząstki pomarańczy.



CIASTO:
Miksujemy krótko jajka i cukier, dodajemy olej, miksujemy krótko.
Dodajemy startą marchew, przyprawy i mieszamy łyżką. Dodajemy mąkę z proszkiem, na koniec bakalie i mieszamy tylko do połączenia składników. Wykładamy do formy średnicy 20 cm wysmarowanej masłem , wyłożonej papierem (tylko dno). Pieczemy w 170 stopniach 35-40  minut (do suchego patyczka). Studzimy.

MASA 1: W rondelku umieszczamy wszystkie składniki, wbijamy jajko, mieszamy trzepaczką i podgrzewamy na malutkim ogniu ciągle mieszając aż masa zgęstnieje.
Wylewamy ją na przestudzone ciasto.

MASA 2: W rondelku łączymy składniki i dalej jak wyżej. Wylewamy na masę1. 

Całość chłodzimy w lodówce.
Dalej według uznania, można dać na wierzch bitą śmietanę i cząstki pomarańczy.
Ja zrobiłam sos z lekko ubitej śmietanki z cukrem pudrem, świetnie uzupełnił deser.











Zgłaszam rzepis do konkursu u Veggie:)





Wielkanocne Smaki III  Cytrynowe wypieki

20 komentarzy:

  1. Ładnie się prezentuje. Sama ostatnio robiłam, więc wiem jaka to sztuka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eee nie taka sztuka znowu;)
      wydaje się pracochłonny ale robi się go błyskawicznie:)

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie :) Poproszę kawałek do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda rewelacyjnie!Pewnie tak samo smakuje? Musze w końcu się skusić na tego typu ciasto!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dość szybko znika:) masa jest mocno cytrusowa i orzeźwiająca

      Usuń
  4. jakie piękne, aż zjadłoby się kilka porcji:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na sporo pracy, ale na jeszcze więcej radości podczas jedzenia:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne połączenie,samo marchewkowe jakoś do mnie nie przemawia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda bosko!:) ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasta marchewkowe, z tą cytrusową masą wygląda słonecznie, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmmm:) Wygląda niezwykle smakowicie:) Chyba się kiedyś skuszę i wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten torcik się świetnie prezentuje! ; )
    Ciekawe masy.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za dodanie do mojej kolekcji przepisów wielkanocnych, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wygląda kusząco :P Dziękuję za udział w akcji Cytrynowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Szukam inspiracji, myślałam nad marchewką niby nic a jednak :) będzie idealne na niedzielę tylko trzeba zrobić :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)