Najzwyklejsze ciasto marchewkowe, a jednak troszkę inne.
Cytrusowe akcenty fajnie się tu komponują, odświeżają i przełamują monotonię ciasta.
Sos z kremówki uzupełnia deser.
CIASTO:
2 jajka
200 g cukru
175 g mąki
140 ml oleju słonecznikowego
250 g startej marchwi ( na średnich oczkach)
1/2 łyżeczki cynamonu i 1/2 gałki muszkatołowej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynek
garść orzechów posiekanych
MASA1:
100 ml wody
200 ml soku pomarańczowego
1 jajko
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
5-6 łyżek cukru
2.5 łyżki skrobi ziemniaczanej
MASA2:
250 ml kremówki
50 ml mleka
3 łyżki cukru + cukier z wanilią (ok. łyżki)
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
skórka otarta z dużej pomarańczy
dodatkowo : śmietana kremówka, opcjonalnie cząstki pomarańczy.
CIASTO:
Miksujemy krótko jajka i cukier, dodajemy olej, miksujemy krótko.
Dodajemy startą marchew, przyprawy i mieszamy łyżką. Dodajemy mąkę z proszkiem, na koniec bakalie i mieszamy tylko do połączenia składników. Wykładamy do formy średnicy 20 cm wysmarowanej masłem , wyłożonej papierem (tylko dno). Pieczemy w 170 stopniach 35-40 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
MASA 1: W rondelku umieszczamy wszystkie składniki, wbijamy jajko, mieszamy trzepaczką i podgrzewamy na malutkim ogniu ciągle mieszając aż masa zgęstnieje.
Wylewamy ją na przestudzone ciasto.
MASA 2: W rondelku łączymy składniki i dalej jak wyżej. Wylewamy na masę1.
Całość chłodzimy w lodówce.
Dalej według uznania, można dać na wierzch bitą śmietanę i cząstki pomarańczy.
Ja zrobiłam sos z lekko ubitej śmietanki z cukrem pudrem, świetnie uzupełnił deser.
Zgłaszam rzepis do konkursu u Veggie:)
Ładnie się prezentuje. Sama ostatnio robiłam, więc wiem jaka to sztuka :)
OdpowiedzUsuńEee nie taka sztuka znowu;)
Usuńwydaje się pracochłonny ale robi się go błyskawicznie:)
Wygląda obłędnie :) Poproszę kawałek do kawy :)
OdpowiedzUsuńa proszę proszę, do kawki w sam raz:)
Usuńwygląda rewelacyjnie!Pewnie tak samo smakuje? Musze w końcu się skusić na tego typu ciasto!!!!
OdpowiedzUsuńdość szybko znika:) masa jest mocno cytrusowa i orzeźwiająca
Usuńjakie piękne, aż zjadłoby się kilka porcji:))
OdpowiedzUsuńmusi być smaczny:)
OdpowiedzUsuńWygląda na sporo pracy, ale na jeszcze więcej radości podczas jedzenia:-)
OdpowiedzUsuńWygląda ale nie jest;)
UsuńFajne połączenie,samo marchewkowe jakoś do mnie nie przemawia:)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko!:) ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta marchewkowe, z tą cytrusową masą wygląda słonecznie, musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńHmmm:) Wygląda niezwykle smakowicie:) Chyba się kiedyś skuszę i wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńpolecam się:)
UsuńTen torcik się świetnie prezentuje! ; )
OdpowiedzUsuńCiekawe masy.
Dziękuję za dodanie do mojej kolekcji przepisów wielkanocnych, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńcała przyjemność po mojej stronie:)
UsuńCiasto wygląda kusząco :P Dziękuję za udział w akcji Cytrynowe wypieki!
OdpowiedzUsuńSzukam inspiracji, myślałam nad marchewką niby nic a jednak :) będzie idealne na niedzielę tylko trzeba zrobić :D
OdpowiedzUsuń