31 stycznia 2013

Zimowa zupa z pęczakiem




Bardzo aromatyczna i szybka zupa. 
Rozgrzewająca i sycąca, bomba witaminowa,
w sam raz na zimową porę. 
Nasz rodzimy pęczak i szczypta egzotyki.


28 stycznia 2013

Leniwe dla leniwych, na białkach, bez ziemniaków



Takie kluseczki to dla mnie wspomnienie babcinej kuchni, okazuje się że moja córeczka po mamusi też lubi takie specjały;) 
Postanowiłam je trochę odchudzić i wyszły bardzo delikatne i przez to niestety można ich zjeść całą górę:) 
Pamiętacie placuszki serowe ? tu podobne składniki ale inna konsystencja.
Z tego samego ciasta robię jeszcze inne kluseczki, ale to innym razem zapraszam:)
Czego to człowiek nie wymyśli, jak lubi twaróg...



25 stycznia 2013

Ekspresowe ciasto odmieniające nastrój (i pogodę)


Rzadko zdarza mi się aby zamieścić coś od razu po upieczeniu, ale to ciasto w pełni na to zasługuje.
Dzień zaczął się tak sobie, córcia złapała jakieś grypsko.
Ogólnie miałam kiepski nastrój, za oknem jakoś szaro mimo zasp śniegu...
Siedzimy sobie tak we dwie i nagle nam się zachciało czegoś słodkiego na już.
"Mamusiu najlepiej coś z cynamonem i polewą i może jabłuszkiem". Dziecku nie można odmawiać.
Miałam zapisany przepis o magicznej nazwie "holenderskie ciasto z jabłkami". To było to.
Obłędne jest po prostu, pachnie cynamonem, puchate i jeszcze wilgotne. Piecze się moment.

23 stycznia 2013

Kotleciki z soczewicy



Dziś w roli głównej soczewica zielona. 
Kotleciki są delikatne, mięciutkie, smakują prawie jak mięsne (nie wiem czy to wada czy zaleta, zależy od punktu widzenia):). 
Dziś wersja podstawowa, jednak można dodać ziół, przypraw aby były bardziej urozmaicone. 

21 stycznia 2013

Czekoladowe kule




Fajne jest w nich to, że można dodać co się chce, ile się chce, tylko musi się to wszystko połączyć w miarę zwartą masę. 

17 stycznia 2013

Orkiszowe ciasto z jabłkami i owsianą kruszonką





Z cyklu łatwe i szybkie. 
Mało wytworne, ale dobrze smakuje z kubkiem kawy lub herbaty.
Ciasto pachnące cynamonem, wilgotne od jabłek, 
a mąka orkiszowa nadaje mu orzechowy posmak.
Kruszonka do wyjadania najlepsza;)
Polecam, piekłam wielokrotnie.
Inspirowane tym przepisem, z moimi modyfikacjami.

16 stycznia 2013

Wołowina a'la strogonoff



Smakuje wyśmienicie sama np. z kawałkiem chleba, dobra z makaronem, ryżem.
Jest to danie wymagające czasu, świetne na porę zimową, mocno rozgrzewające i sycące.
Przypomina mi słynną wołowinę strogonoff, ale w tym wydaniu dużo lżejsza, bez śmietany itp.
Bogatsza o parę warzyw i składników. Bardzo polecam jeśli macie chwilę czasu, ale w sumie po wstępnym przygotowaniu samo się dalej gotuje. Im mniej tam zaglądamy i mieszamy tym lepsze wychodzi ;)

14 stycznia 2013

Pudding bananowo-karmelowy wg Bill'a Granger'a




Z inspiracji "Kuchnia+" - kuchnia australijska
Deser rozpływa się w ustach i pachnie niesamowicie. 
Na wierzchu chrupiąca skórka, a środek bardzo wilgotny, na dnie zbiera się sos karmelowy...
Megasłodka uczta dla podniebienia, ilość cukru trochę przeraża, ale raz na jakiś czas można, w końcu mamy karnawał:) 
do tego powinien być jakiś sos waniliowy, ale już sobie odpuściłam. 
Dobry sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów.
Bardzo łatwe do zrobienia, nie może nie wyjść. 
Dość reklamy. Do przepisu.

12 stycznia 2013

Pierogi razowe z soczewicą



Zdrowsza wersja pierożków. 
Mąka razowa daje też wyjątkowy smak ciasta pierogowego, bardzo pasuje
i podkreśla smak farszu, w tym wypadku z soczewicy. Bardzo polecam.

10 stycznia 2013

Prosta surówka z pekińskiej z żurawiną i słonecznikiem



Taka szybka surówka, doskonała do obiadu, ale też sama świetnie smakuje. 
Przypomina słynną coleslaw, ale jest dużo łagodniejsza i lekko słodkawa. 
Polecam. Ja ją zawsze podjadam zanim podam na stół ;)


08 stycznia 2013

Śledź w buraczkach, przekładany


Podpatrzyłam kiedyś gdzieś taką wersję śledzia, zmodyfikowałam po swojemu i tak już je robię co roku. 
Nie wyobrażam sobie bez nich świąt, ale równie dobre na inne okazje.
Pieczone buraczki dają całości fajny charakter, curry dobrze tu pasuje, a orzechy są niezbędne. Całość ciekawie się prezentuje na stole.
Kiedy pierwszy raz je zrobiłam na rodzinne święta padło hasło: a co to?...nie wyglądają na śledzie:) Spróbujcie a nie pożałujecie:) 


05 stycznia 2013

Mini tarty wytrawne



Na jeden kęs, może dwa. 
Chciałoby się powiedzieć słodkie maleństwa, jednak nie są na słodko.
Papryka , cebula, czarne oliwki i serowy wierzch. 
Fajna przekąska na imprezę lub dodatek do np. sałatki.

02 stycznia 2013

Trufle


Dziś mam dla Was coś słodkiego ale nie tak bardzo.
Cieszącego podniebienie i oczy.
Z każdym kęsem można odkryć coś nowego,innego.

Oby ten Rok był taki dla nas wszystkich taki, jak te trufle właśnie...
Nie mam ochoty jakoś na podsumowania minionego roku.
Będę ciągnąć swoje eksperymenty a Was zapraszam do podglądania i oceniania.
To pierwszy post w Nowym roku więc Wszystkiego Najsmaczniejszego i udanych eksperymentów;)