14 stycznia 2013

Pudding bananowo-karmelowy wg Bill'a Granger'a




Z inspiracji "Kuchnia+" - kuchnia australijska
Deser rozpływa się w ustach i pachnie niesamowicie. 
Na wierzchu chrupiąca skórka, a środek bardzo wilgotny, na dnie zbiera się sos karmelowy...
Megasłodka uczta dla podniebienia, ilość cukru trochę przeraża, ale raz na jakiś czas można, w końcu mamy karnawał:) 
do tego powinien być jakiś sos waniliowy, ale już sobie odpuściłam. 
Dobry sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów.
Bardzo łatwe do zrobienia, nie może nie wyjść. 
Dość reklamy. Do przepisu.





Ilości podane w filiżankach, ale w tym przypadku możemy zamienić filiżankę na szklankę. Sprawdzone. 
Zmieniłam sposób łączenia składników aby ciasto było bardziej puszyste i przez to zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia (jakoś 3 łyżeczki mnie przeraziły). Moje zmiany podane w nawiasie.

Przepis z moją modyfikacją stąd: pudding


  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 szklanki cukru pudru (dałam zwykły) 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam 1 kopiastą ) 
  • 2-3 dojrzałe banany ( dałam 1.5 do masy i na wierzch całego w plasterki)
  • szczypta soli (ważne bo potem nasz sosik karmelowy jest lekko słony:)) 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 85 g roztopionego masła 
  • 1 jajko 
  • cukier z wanilią 

POLEWA:
  • 1 szklanka wody 
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki syropu z trzciny cukrowej ( u mnie golden syrup)




    Przygotowanie:
    Rozgrzej piekarnik do 180 C (160 C z termoobiegiem). Przygotuj szczelną brytfankę, lub naczynie żaroodporne.


    Zagotować składniki polewy.

    Odrobinę zmieniłam sposób łączenia składników:
    Utrzyj jajko z cukrem na puszystą masę, dodaj rozgniecionego banana, roztopione masło, mleko, wanilię i na koniec mąkę z proszkiem.
    Wymieszaj i przelej ciasto do przygotowanej formy. Na wierzchu połóż pokrojonego banana. Zalej wszystko gorącym syropem (polewą), wiem brzmi przerażająco i wygląda na począku, ale tak ma być.
    Piecz 30 minut do czasu, aż wyrośnie, będzie złociste i wchłonie większość płynu. Chwilę ostudź i zajadaj ciepły. 
    Podawaj polany sosem z dna i np. lodami waniliowymi.












     Szybkie ciasta - edycja karnawałowa

    12 komentarzy:

    1. Lubię przepisy gordona, więc pewnie i banany których nie znoszę w jego wykonaniu mi posmakują :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Małe sprostowanie, to przepis Billa Grangera (Australijczyk), pewnie piszesz o G. Ramsay'u? - ja jego osoby nie trawię i do jego przepisów nie zaglądam;)
        a wypieki bananowe wszelkie bardzo lubię i ten pudding Tobie polecam.
        Pozdrawiam

        Usuń
    2. Pycha, z karmelowym sosem wszystko smakuje obłędnie :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Ciekawe przepis, nie jadłam takiego puddingu:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Polecam spróbować, choć jest dość słodki to aromat i smak powala.

        Usuń
    4. mmm to musi być pycha ;)

      Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    5. zazdroszczę Ci takiego smakołyka ;-)

      OdpowiedzUsuń
    6. Łał, to musiało bosko smakować. Karmel i banany to wspaniałe połączenie smakowe :)

      OdpowiedzUsuń
    7. ale pomysł! obawiam się, że robię się głodna... dziękuję za udział w akcji:)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)