Taka szybka surówka, doskonała do obiadu, ale też sama świetnie smakuje.
Przypomina słynną coleslaw, ale jest dużo łagodniejsza i lekko słodkawa.
Polecam. Ja ją zawsze podjadam zanim podam na stół ;)
Porcja na 3-4 osoby:
mała/średnia kapusta pekińska
1 średnia marchewka
1/2 dużego jabłka lub 1 małe
sól, pieprz,
1 łyżeczka soku z cytryny
duża łyżka dobrego majonezu
1 łyżeczka golden syrup'u
garść żurawiny
3 łyżki słonecznika
Kapustę drobno siekamy w paseczki, wkładamy do miski i solimy aby lekko zmiękła.
Marchewkę ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do kapusty.
Jabłko obieramy i też ścieramy do reszty składników, skrapiamy sokiem z cytryny.
Dodajemy posiekaną żurawinę, majonez, pieprz, syrop i mieszamy dokładnie ale delikatnie.
Na koniec dodajemy ziarna słonecznika uprażone na suchej patelni.
Posypujemy. Zajadamy. Smacznego:)
bardzo ładna surówka
OdpowiedzUsuńMniam, świetnie musi smakować z dodatkiem zurawiny. Trafia na listę do zrobienia. :)
OdpowiedzUsuńNa dowód że smaczna moje podjadanie przed podaniem:)
Usuńżurawina? podoba mi się taka odmiana!
OdpowiedzUsuńTrochę zdrowia i koloru:)
UsuńRobię niemalże identyczną, tylko dodaję jeszcze seler jeśli mam. No i majonez koniecznie ze po połowie ze śmietaną i jogurtem, tak dla zdrowia :-))
OdpowiedzUsuńBo to prosta surówka, nic wymyślnego, ale smaczna i pewnie wiele osób ją jada.
UsuńJeśli chcę więcej sosu w sałatce to faktycznie dodaję jogurtu, ale tu dałam tylko trochę majonezu, właściwie go nie czuć.
Pozdrawiam
też bymn podjadała przed podaniem, a wręcz podejrzewam że wsunęłabym znaczną część ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiekawy dodatek żurawiny :)
OdpowiedzUsuńZdrowsza wersja amerykańskiej surówki- zdecydowanie jestem na tak! Sama robię podobną i finalnie generalnie zamiast w duecie z kotletem zjadam ją solo :)
OdpowiedzUsuńProste są chyba najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
takie surówki lubię najbardziej - proste i pyszne :-D
OdpowiedzUsuńsurówki oj lubię :D
OdpowiedzUsuńa co to jest: golden syrup??
OdpowiedzUsuń