Bardzo aromatyczna i szybka zupa.
Rozgrzewająca i sycąca, bomba witaminowa,
w sam raz na zimową porę.
Nasz rodzimy pęczak i szczypta egzotyki.
w sam raz na zimową porę.
Nasz rodzimy pęczak i szczypta egzotyki.
1 duży ziemniak
kawałek korzenia selera
korzeń pietruszki mały
pół pora
5-6 łyżek kaszy pęczak
100 ml przecieru pomidorowego (lub opcjonalnie łyżka koncentratu)
2 listki laurowe
ziele angielskie
papryka ostra sproszkowana + szczypta płatków chili
1 łyżka sosu sojowego
pieprz ziarnisty (5-6 ziaren)
2 cm skrawek kory cynamonu
szczypta kurkumy
sól do smaku
olej 2 łyżki (użyłam rzepakowy)
Rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego cynamon w kawałku aby uwolnił aromat.
Dorzucamy pokrojone warzywa, suchy pęczak, krótko obsmażamy mieszając 2-3 minuty.
Zalewamy wodą - ok. 1.5 litra. Dodajemy pozostałe przyprawy.
Gotujemy aż kasza zmięknie (ok.20 minut). Dodajemy przecieru pomidorowego, sos sojowy, krótko gotujemy i gotowe.
* kurkuma w skrócie, ku pamięci:
- łagodzi stany zapalne, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco (dobra przy grypie)
- pomaga zachować prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego
- wspomaga pracę wątroby
smaczna i zdrowa zupa, idealna na zimne dni:)
OdpowiedzUsuńJa się niewyraźnie czuje , może taka zupkę zaserwować jutro na obiad:)
OdpowiedzUsuńGwarantuję że stawia na nogi:)
Usuńzjadłoby się takiej zupki:)
OdpowiedzUsuńNic prostszego- tylko ugotować:)
UsuńOoo, zupa wygląda przepysznie, chodzi za mną ostatnio taka zupa z kaszą... Muszę zapisać i może w przyszłym tygodniu ugotuję :) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńProszę, zachęcam, jest bardzo dobra.
UsuńTakie zupy mi bardzo pasują, szczególnie jak jest tak ciemno i zimno. Od razu raźniej się robi :)
OdpowiedzUsuńwspaniała zupa :)
OdpowiedzUsuńpęczak też bardzo lubię, ale w 20 mminut to on mi się nigdy jeszcze nie ugotował
Niemożliwe. ja go krótko obsmażam na oliwie a potem zalewam płynem i jest gotowy po 20 minutach.
UsuńLubię taki nie rozgotowany, może dlatego.