Takie kluseczki to dla mnie wspomnienie babcinej kuchni, okazuje się że moja córeczka po mamusi też lubi takie specjały;)
Postanowiłam je trochę odchudzić i wyszły bardzo delikatne i przez to niestety można ich zjeść całą górę:)
Pamiętacie placuszki serowe ? tu podobne składniki ale inna konsystencja.
Z tego samego ciasta robię jeszcze inne kluseczki, ale to innym razem zapraszam:)
Czego to człowiek nie wymyśli, jak lubi twaróg...
CIASTO NA KLUSECZKI:
500 g serka twarogowego (jak do serników o neutralnym smaku, bez dodatków)
1 białko jajka
3/4 szklanki mąki pszennej ( plus minus zależnie od mąki)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżka cukru z wanilią
DODATKOWO:
woda, olej, sól
masło, cukier, cynamon
Składniki na ciasto razem łączymy, mąki nie mogę podać dokładnie ja użyłam T650, najlepiej dodać pół szklanki, przełożyć masę na podsypany blat i dodawać mąki tyle aby dało się uformować kluseczki. Im mniej mąki tym wyjdą delikatniejsze.
Na koniec obtoczyłam dodatkowo w skrobi ziemniaczanej (lekko podsypałam), wtedy się nie kleją do blatu.
W tym czasie nastawiamy wodę z solą i odrobiną oleju, wrzucamy kluseczki na wrzątek, wyjmujemy jak wypłyną. Odsączamy, polewamy roztopionym masłem, cukrem i cynamonem.
Super są! Chętnie bym teraz zjadła takie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leniwe!
OdpowiedzUsuńświetne te kluseczki! uwielbiam leniwe i takiej wersji chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńleniwe na białkach?
OdpowiedzUsuńa to Ci dopiero!
ładne, ciekawe, zjadłbym
OdpowiedzUsuńPosypane cynamonem muszą być przepyszne:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie:) i robię często
OdpowiedzUsuńmmmmm
Smaczne muszą być :)))
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka pociekła :) moje dzieci uwielbiają
OdpowiedzUsuńna pewno spróbuję bo kluchy uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, zrób.
Usuńzrobię!
OdpowiedzUsuńco daje ta skrobia?
OdpowiedzUsuńPoprawia konsystencję ciasta
Usuń