31 października 2013

Babeczki bardzo czekoladowe z nutą kawy i rodzynkami




Bardzo czekoladowe babeczki, w cieście jest kakao i kawałki czekolady, dodatkowo rodzynki, na wierzchu groszki czekoladowe, a w ekstremalnej wersji jeszcze z kremem czekoladowym. 
Kawa dodatkowo podkreśla smak czekolady.
Zaspokoją głód czekolady na jakiś czas na pewno ;-)
Wyrastają puszyste, smakują wyśmienicie. Polecam

29 października 2013

Fasolka po bretońsku


Danie które potrzebuje czasu.
Sycące, rozgrzewające, czyli idealne na jesienną porę.
Lubimy aromatyczną, lekko pikantną z garścią ziół, zieleniny i przypraw.
Sekretnym składnikiem jest tu sól morska wędzona, która dała niesamowity aromat potrawie.



moja wersja tej klasyki :)

27 października 2013

Jesienna zupa dyniowa z soczewicą (wspólne gotowanie z Veggie)


Zostałam zaproszona przez Veggie do wspólnego gotowania, bardzo mi się spodobał ten pomysł i z ochotą przystałam. Dziękuję za zaproszenie.
Zupa wyszła sycąca, aromatyczna, lekko pikantna, no i ten jesienny kolorek! :)
Moje głodomorki wszystko zjadły:) 


25 października 2013

Makaron z zielonym sosem brokułowym


Ten sos powstał kiedyś z nadmiaru brokułów w domu, ugotowałam ich tyle że pomyślałam czemu by nie sos, udoskonaliłam z czasem jego przygotowanie i oto prezentuję go Wam :).
Dziś Światowy Dzień Makaronu, więc okazja zaprezentowania tego prostego i smacznego dania podwójna ;)





22 października 2013

Mini-placuszki dyniowe pikantne (bezglutenowe)


Propozycja na prostą przekąskę lub danie imprezowe.
Pomyślałam, że są takiej wielkości na jeden kęs i byłyby dobrym pomysłem na przyjęcie.
Można oczywiście usmażyć placuszki klasycznej wielkości jeśli takie wolicie.
Placuszki wychodzą puszyste i mięsiste, konkretne w smaku.
Mają w sobie orzechową nutę, mąka z cieciorki daje specyficzny smak który właśnie nadaję tę nutę, no i curry. 
Można dodać też chili do ciasta, ja ze względu na córeczkę nie dodałam, a smakowały jej bardzo, w sam raz do małej rączki:)
Kasza jaglana jako baza do placków i naleśników jest u nas już klasykiem.
Polecam też naleśniki jaglane , kotleciki jaglane i kluseczki jaglane dyniowe.


21 października 2013

Fasolowa mężowska :)


Ostatnio pomysły innych zakradają się na blog..i powiem Wam, że nie przeszkadza mi to.
Bo tak już jest że w kuchni mieszają się pomysły i inspiracje.
Tym lepiej - co dwie głowy to nie jedna ;-)
Czasem mam dość eksperymentów i ochotę na coś prostego, sprawdzonego, a jeszcze chętniej to zjem, kiedy ktoś mi poda gotowe na talerzu :)
Dziś zupa w wykonaniu mojego męża, jakoś tak u nas się utarło że ja do niektórych dań się "nie dotykam", są zarezerwowane dla osoby która się w nich wyspecjalizowała.
Pewnie nie uwierzycie że jeszcze parę lat temu nie miałam pojęcia jak ugotować zupę, jakąkolwiek!
I to właśnie mój mąż wdrożył w domu naukę gotowania zup.
Fasolowa w Jego wykonaniu jest pyszna, wiem wiem chwalę swoje, no ale jak nie chwalić jak smaczna! :) Sycąca, z kawałeczkami boczku, opaloną cebulką..Do tego własnoręcznie łuskana fasola, warzywka i zioła z teściowego ogródka..czego chcieć więcej?:)



20 października 2013

Torcik dyniowo-ananasowy z bezami


Bardzo spodobał mi się pomysł połączenia warzyw i owoców w jednym cieście.
Dynia, ananas i marchewka. 
Ciasto jest wilgotne, dość sycące, choć nie ciężkie, z korzenną nutą.
Do tego idealnie pasuje krem na bazie serka, przełożyłam ciasto kwaskowymi domowymi powidłami, całość posypałam pokruszonymi bezami i zrobił się całkiem przyjemny jesienny torcik. 
Puree z dyni było mocno pomarańczowe stąd intensywny kolor ciasta.




16 października 2013

Proste ciasto dyniowe z czekoladą


Bardzo proste i smakowite ciasto. W sezonie dyni konieczne do zrobienia.
Lekkie i wilgotne, korzenne w smaku, idealne na jesienną słotę.
Nie wymaga wielkiego nakładu pracy.
Przepis pochodzi ze strony Mała Cukierenka.  
W oryginale była dodatkowo polewa z mlecznej czekolady, zastąpiłam ją cukrem pudrem z cynamonem. 
Bardzo polecam to ciasto.


15 października 2013

Kibiny na ostro


Kibiny to nic innego jak litewskie pierożki z kruchego ciasta, z mięsnym nadzieniem, podawane do barszczu, ale u nas były same, z lekko zaostrzonym nadzieniem:)



14 października 2013

Targi żywności Natura Food w Łodzi 2013 (fotorelacja)


W ostatni weekend odbyły się Targi Żywności Tradycyjnej i Ekologicznej Natura Food w Łodzi.
Znalazłam się tam właściwie dzięki Veggie.
Dziękuję Ci że mnie zmobilizowałaś swoim zaproszeniem ;-) 

Na Targi dotarłam dopiero w niedzielę, ale atrakcji było co niemiara.
Obfitość wspaniałych produktów - zdrowych, naturalnych, ekologicznych, przyjemnie było oglądać, przyjemnie smakować i przyjemnie zapełnić torbę kilkoma pysznościami.
Przy okazji Targów można nawiązać ciekawe rozmowy i znajomości, producenci to nie tylko sprzedawcy, to też zaangażowani pasjonaci. 

Były też warsztaty dla dzieci, kącik zabaw - spędziliśmy smakowite popołudnie całą rodzinką:)
Oto moja fotorelacja, wybaczcie lekki chaos, ale może wyłowicie z tego coś co przykuje Waszą uwagę. Dla mnie hitem były przetwory z derenia ( kiszonka- polskie oliwki, powidła, kompot, syrop itp.) Do tej pory myślałam że z niego można zrobić jedynie nalewkę ;-)).
Tutaj akurat była tylko degustacja, nic do kupienia, ale w przyszłym roku ma odbyć się Festiwal Derenia, na który się wybieram:)


11 października 2013

Jajka faszerowane pastą orzechową


Kolejny przepis z kuchni Pięciu Przemian.
Orzechowo - sezamowa pasta to idealny jesienny ( i nie tylko!) dodatek do jajek.
Bardzo prosty i smaczny pomysł do podania np. na imprezie czy kolacji.
Urozmaicone warzywami, udekorowane sałatą staje się miłym kolorowym akcentem na stole.
Polecam!
Przepis z książki "Jesień w kuchni Pięciu Przemian" A. Czelej, leciutko zmodyfikowany - zamiast oliwy i mączki sezamowej dałam po prostu pastę sezamową.


(O) PRZEMIANA OGNIA - SMAK GORZKI
(Z) PRZEMIANA ZIEMI - SMAK SŁODKI
(M) PRZEMIANA METALU - SMAK OSTRY
(W) PRZEMIANA WODY - SMAK SŁONY
(D) PRZEMIANA DRZEWA - SMAK KWAŚNY


10 października 2013

Wyniki losowania!




Dziękuję wszystkim za liczny odzew!

09 października 2013

Kasza gryczana w naleśnikach ryżowych


Dziś danie przyrządzone według przepisu Doroty, która wygrała z pomysłem konkursowym z zastosowaniem produktu SyS. 
Obiecałam przyrządzić coś według Jej instrukcji i oto nasze dzieło.
Delikatne naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej, do tego kasza z warzywami nieco podkręcona smakiem ostrego sosu tajskiego (można go pominąć wtedy będzie wersja łagodna), dorzuciłam też grzyby.

07 października 2013

Razowe knedle ze śliwkami



Nie wiem dlaczego jeszcze nie ma knedli ze śliwkami na blogu, to jedno z moich ukochanych dań z dzieciństwa. 
Nie wyszły może takie jak mojej Babci (jej nikt nie dorówna), ale wyszły niezłe!
Śliwki nieco za mocno dojrzałe ale i tak pyszne.
Nie mogę się zdecydować czy wolę ze śmietaną posypane cynamonem czy polane masełkiem i posypane bułką...
A jakie Wy lubicie?



05 października 2013

Ciasto ze śliwkami i budyniem z kakaowo-orzechową kruszonką


Postanowiłam sprawdzony spód na ciasto wykorzystać inaczej.
A dokładnie chodzi o ciasto z tarty migdałowej z gruszkami, nieco odmienione.
Kremowo-owocowy środek pachnący wanilią i chrupiąca kakaowa kruszonka z orzechami na wierzchu. 
Na jesienną porę idealne ciasto jak dla mnie, nie dość że owoce, budyń, to jeszcze orzechy no i szczypta kakao w tym wszystkim ;-) 




04 października 2013

Jaglane kluseczki dyniowe i sos dyniowo-sezamowy


Delikatne, zdrowe, kolorowe:) ekspresowe w wykonaniu.
Miałam zapas puree z dyni, co tu zrobić z tego na obiad? placki były, zupa była..padło na kluseczki.
Mąka orkiszowa daje im przyjemny orzechowy posmak.
Sos z sezamem pasuje po prostu idealnie, wymyśliłam go naprędce, a potem zobaczyłam że są przepisy łączące dynię z sezamem, odetchnęłam :) czyli smakuje jak powinno a nawet lepiej ;-)


03 października 2013

02 października 2013

Babeczki dyniowe z ricottą i sezamem




Co mogę napisać aby Wam je zarekomendować?
Robię je co sezon, kiedy dynia gości w kuchni. 
Są puszyste i wilgotne jednocześnie.
Zawsze wychodzą. 
Smakują wyśmienicie, do tego zdrowy dodatek dyni z dawką błonnika.
Tym razem urozmaicone puszystą i delikatną ricottą..
Musicie je zrobić! :)