Bardzo proste i smakowite ciasto. W sezonie dyni konieczne do zrobienia.
Lekkie i wilgotne, korzenne w smaku, idealne na jesienną słotę.
Nie wymaga wielkiego nakładu pracy.
Przepis pochodzi ze strony Mała Cukierenka.
W oryginale była dodatkowo polewa z mlecznej czekolady, zastąpiłam ją cukrem pudrem z cynamonem.
Bardzo polecam to ciasto.
na formę o śrdnicy 20 cm (może być większa, ciasto będzie niższe ale równie smaczne:))
3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowy)
1/2 szklanki oleju
2 jajka
3/4 szklanki pure z dyni (upieczonej i zmiksowanej)
1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
(użyłam przyprawy do szarlotki z goździkami, cynamonem i imbirem)
szczypta soli
100g posiekanej czekolady gorzkiej
cukier puder z łyżeczką cynamonu do obsypania ciasta
Do miski przesiewamy mąkę, proszek, sól i przyprawy.
Do drugiej miski wsypujemy cukier, dolewamy olej, jajka i miksujemy mikserem aż masa będzie kremowa ok. 5 minut.
Dodajemy pure z dyni i już dalej mieszamy łyżką. Wsypujemy mąkę i kawałki czekolady i mieszamy do połączenia się składników.
Przekładamy masę do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (można zamiast papieru obsypać mąką). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 45 minut (do suchego patyczka). Ja piekłam na termoobiegu, jeśli pieczecie na funkcji góra dół na niższej półce, potrwa to dłużej (nawet godzinę).
Ciasto studzimy na kratce. Po lekkim przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.
Wygląda super ! <3 Musze sie przekonać do dyni bo juz kolejny świetny przepis znajduje !
OdpowiedzUsuńSuper ci wyszło
OdpowiedzUsuńProsto dyniowo- zufinkowo:)
OdpowiedzUsuńWgląda świetnie, jak smakuje tak samo..to ja poproszę:))
Proszę Ela :-)
UsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyrosło!:)
OdpowiedzUsuńJa robię z kruszonką orzechową jest pyszne,musisz wypróbować:))))
OdpowiedzUsuńhttp://japoziomka.blogspot.com/2012/10/przed-sobota.html
nie kuś, nie kuś Iga ;-)
UsuńPysznie wygląda to ciasto z dynia, zapewne jeszcze lepiej smakuje:)
OdpowiedzUsuńZachęciłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńwybieram sie dzis po dynie...smaka mi narobilas:)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie na sam widok. Takie puszyste, delikatne. Warte upieczenia :)
OdpowiedzUsuń