09 października 2013

Kasza gryczana w naleśnikach ryżowych


Dziś danie przyrządzone według przepisu Doroty, która wygrała z pomysłem konkursowym z zastosowaniem produktu SyS. 
Obiecałam przyrządzić coś według Jej instrukcji i oto nasze dzieło.
Delikatne naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej, do tego kasza z warzywami nieco podkręcona smakiem ostrego sosu tajskiego (można go pominąć wtedy będzie wersja łagodna), dorzuciłam też grzyby.

Wybacz Dorota, jak coś zmieniłam, ale tylko minimalnie, mam nadzieję że jest ok? ;-) 
Wybrałam Cię też dlatego że nie masz bloga, myślę że szybko musisz to zmienić bo pomysłami sypiesz jak z rękawa!

Dopisuję przemiły komentarz jaki dostały naleśniki na portalu gotujmy.pl:
Niech to będzie ich reklamą:)

Zarejestrowałam swój profil tylko po to, aby móc skomentować Twój przepis - jest rewelacyjny!! Danie wprost przepyszne! Naleśniki są bardzo delikatne, nie zostawiają "kluchy" w żołądku. Farsz ma ciekawy smak, co zmieniło moje zdanie odnośnie kaszy gryczanej. Teraz zacznę ją jeść częściej. Polecam innym gorąco! A Ciebie autorze proszę o więcej takich przepysznych przepisów!



Farsz do naleśników:

125 g Kaszy Gryczanej z warzywami SyS
1 cebula
50 g suszonych grzybów
mała papryka czerwona
3 łyżki kukurydzy
1 średnia marchew
2 ząbki czosnku
posiekany koperek (tyle ile lubicie)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka pikantnego tajskiego sosu sezamowego
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + woda
pieprz
olej do smażenia

Gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu, w 300 ml wody z odrobiną masła lub oleju, pod przykryciem przez 15 minut.
Grzyby moczymy, płuczemy, kroimy w paseczki, smażymy z cebulą posiekaną w drobną kostkę.
Po chwili dodajemy posiekany czosnek, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, marchewkę startą na grubych oczkach i razem wszystko obsmażamy dodając sos sojowy i sezamowy. Dolewamy odrobinę wody, doprawiamy i dusimy pod przykryciem 10 minut. Na koniec dorzucamy kukurydzę i ugotowaną kaszę i mieszamy wszystko razem. Skrobię rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej wody i dolewamy do sosu i chwilę mieszamy.
Dodajemy posiekany koperek. Farsz gotowy. 







Naleśniki z mąki ryżowej 
( Przepis z książki "Jesień w kuchni Pięciu Przemian" A. Czelej):


(O) PRZEMIANA OGNIA - SMAK GORZKI
(Z) PRZEMIANA ZIEMI - SMAK SŁODKI
(M) PRZEMIANA METALU - SMAK OSTRY
(W) PRZEMIANA WODY - SMAK SŁONY
(D) PRZEMIANA DRZEWA - SMAK KWAŚNY


D - 400 g gęstego jogurtu
O - 1/2  łyżeczki suszonego tymianku
Z - 4 łyżki oliwy (dałam 3 oleju kukurydzianego)
      2 jajka
      2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
M -  2 szklanki mąki ryżowej    
W - sól do smaku, ok. 1/3 szklanki zimnej wody.

Składniki na ciasto naleśnikowe dodać w podanej kolejności, dokładnie zmiksować.
Ciasto nalewamy łyżką wazową na rozgrzaną patelnię (piekłam na patelni do naleśników bez tłuszczu, ale można posmarować patelnię odrobiną oleju), smażymy z obu stron.
Plecam nie nalewać zbyt grubej warstwy ciasta, gruby naleśnik zaczyna się łamać (to wada mąki ryżowej), im cieńszy tym delikatniejszy. 

Ciepły naleśnik nadziewamy farszem i zawijamy wedle uznania, u mnie były kopertki. 
Polecam podać z delikatnym sosem z koperkiem i surówką, na zdjęciu wersja podstawowa.








14 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na sycący, zdrowy obiad :) Z chęcią wypróbuję, jak smakuje taka kombinacja składników.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość, ze musi pysznie smakować to jeszcze jest bardzo zdrowe :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis na ciastno naleśnikowe:) I w połaczeniu z kaszą gryczaną, super. Uwielbiam kaszę w pierogach i naleśnikach!

    OdpowiedzUsuń
  4. super,cieszę się,wyszły smacznie i pięknie.
    zrobię je.
    pozdrawiam.Dorota;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja się cieszę że Ci się podobają, w końcu to Twój pomysł był :-)

      Usuń
  5. Ale syte naleśniki:) Bardzo apetycznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  6. Sm pomysł bardzo mi się podoba, jedynie będę musiała sama przygotować kaszę z warzywami.
    Jemy gryczaną tylko nie paloną tzw białą, ale reszta do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zuza...ale nadziane te plaki...aż kipią :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fantastyczne, ta kasza wygląda bardzo apetycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. nieletnie podane:) porwałabym bez zastanowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smacznie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  11. aż zachęcasz do kupienia książki :) wyglądają pysznie, nie używałam nigdy mąki ryżowej

    OdpowiedzUsuń
  12. przepis zabieram.......uwielbiam takie smaki!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)