02 października 2013

Babeczki dyniowe z ricottą i sezamem




Co mogę napisać aby Wam je zarekomendować?
Robię je co sezon, kiedy dynia gości w kuchni. 
Są puszyste i wilgotne jednocześnie.
Zawsze wychodzą. 
Smakują wyśmienicie, do tego zdrowy dodatek dyni z dawką błonnika.
Tym razem urozmaicone puszystą i delikatną ricottą..
Musicie je zrobić! :)




na 12 sztuk:


1/2 szklanki puree z dyni (upieczonej i zmiksowanej)
1/2 szklanki maślanki
60 g masła
1 szklanka cukru
2 jajka
1 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sezam do posypania na wierzch
nadzienie : ricotta (sama bez niczego) 200 g



Wykonanie znajdziecie tutaj.




Puszyste, leciutkie, wilgotne...






19 komentarzy:

  1. wyglądają cudnie ! :)
    uwielbiam wszystko co z dni powstało ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również :) a będzie dyni sporo u mnie, zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie nie trzeba długo namawiać na coś słodkiego ;) Muszę wreszcie zaopatrzyć się w dynię ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale wyrosły! Muszą być idealne, zwłaszcza do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwłaszcza tak, ale do herbatki lub z kubkiem mleka tez dobre ;-)

      Usuń
  5. Chętnie bym teraz takie zjadła ;) Pysznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  6. nie trzeba mi ich zachwalać, zjadłabym wszystkie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Zimno za oknem, a Zuzia zaprasza na pyszności z dynią. To ja się wpraszam...herbatę przyniosę ze sobą:P

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wyglądają, bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zuziu przepis fantastyczny!!
    Zajrzyj, proszę na bloga i zapisz do rozdawajki się w komentarzu- ja w googlach się gubię, a nie chciałabym kogoś ominąć:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne babeczki, z chęcią bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. piękne! tak delikatnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale pyszności się tu kryją:) palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  13. niezwykle smakowite :) nabrałam na nie ochoty :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)