Kibiny to nic innego jak litewskie pierożki z kruchego ciasta, z mięsnym nadzieniem, podawane do barszczu, ale u nas były same, z lekko zaostrzonym nadzieniem:)
Ciasto:
500g mąki
225 g masła
3 jajka
100 g śmietany
sól
Farsz:
1 kg mięsa mielonego mieszanego
2 cebule
4 ząbki czosnku
pęczek kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki ostrej przyprawy Harissa Royal
sól i pieprz
2 jajka
Farsz : smażymy mięso i cebulę pokrojoną w kosteczkę,
dorzucamy posiekany czosnek i przyprawy.
Na koniec dajemy posiekana kolendrę.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Studzimy, dodajemy jajka aby masa się "skleiła".
Przesianą mąkę połączyć z posiekanym masłem (tak jak do ciasta kruchego),
rozkruszać aż powstanie konsystencja piasku.
Następnie dodać śmietanę, sól, 2 całe jajka i jedno białko (żółtko zostawiamy do posmarowania pierożków) i zagniatamy ciasto.
Chłodzimy w lodówce 1/2 godziny.
Wałkujemy na grubość ok. 3mm i wycinamy koła, nakładamy farsz i formujemy pierożki.
Smarujemy je rozkłóconym żółtkiem z odrobiną wody.
Smarujemy je rozkłóconym żółtkiem z odrobiną wody.
Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piecyku.
Od kilku tygodni chodza za mna właśnie pieczone pierogi, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis... idealny nie tylko dla mnie ale i dla męża :D
OdpowiedzUsuńz barszczykiem muszą być pyszniutkie :) Zjadłabym takiego na obiadek :)
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, mogę jednego ? ;)
OdpowiedzUsuńjasne, częstuj się:)
Usuńsuper. wygladają na smaczniutkie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze:)
OdpowiedzUsuńZ wielka przyjemnością zjadłabym takiego koniecznie z barszczykiem:)
OdpowiedzUsuńdaj schrupać jednego;) boskie
OdpowiedzUsuńświetne! też takie chcę:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują.
OdpowiedzUsuńale one ładnie wyglądają!
OdpowiedzUsuń