30 grudnia 2012

Babka cytrynowa z makiem




Puszysta babka, wnętrze wilgotne, pełne maku i aromatu cytryny.
Bardzo polecam, zachowuje świeżość i miękkość nawet przez parę dni.
Pięknie pachnie w trakcie pieczenia.

28 grudnia 2012

Kotleciki ziemniaczane a'la bubble & squeak




Witam po Świętach. Dziś coś dla tych którym przejadły się juz śledzie i pierogi:)
Proste kotleciki lub placuszki. Wyszło coś a'la angielskie bubbles czyli placko-kotleciki, które jadają Anglicy w sutym zestawie śniadaniowym.

24 grudnia 2012

Kruche korzenne herbatniki świąteczne



Wszystkim moim Drogim Czytelnikom życzę Świąt smakowitych,
pełnych dobrych emocji i rodzinnego ciepła.
Nowego roku wypełnionego planami i marzeniami
i oczywiście ich realizacji !

Wesołych Świąt!







Herbatniki powstały z tego samego przepisu co cynamonowe zwierzaki .
Pokochałam te ciasteczka z Finlandii..
Pięknie pachnie kiedy się pieką, z tego ciasta łatwo wyczarować dowolne kształty dlatego chętnie powtórzyłam przepis.

23 grudnia 2012

Szklane pierniczki :)



Ciasteczka ze szkłem. Tak moje dziecko je określiło i tak już chyba zostanie.
Pięknie się prezentują u nas w oknie, zmieniają kolory w zależności od pory dnia...
Stoję "nad garami" i sobie zerkam na nie z przyjemnością:)



22 grudnia 2012

Śledź curry z jabłkiem i orzechami


U mnie gorączka przygotowań Świątecznych, największy ruch w kuchni oczywiście.
Dobrze że spędzamy Wigilię u mamy, jest podział pracy i 
nie muszę wszystkiego robić sama. 
To byłoby szaleństwo. U nas obowiązuje zasada 12 dań:)
Postanowiłam zamieścić jedną moich ulubionych wersji śledzia.
Delikatnie kwaskowy, konkretu nadaje mu sos curry. 
Dodatek orzechów miło urozmaica całość.
Polecam, robię go od lat, sprawdzony przepis i smakuje wszystkim.


przepis własny

6 płatów śledzia (u mnie Matjas)
10 cm kawałek pora
garść orzechów włoskich posiekanych z grubsza
1 jabłko kwaskowe
5 łyżek majonezu + 3 jogurtu gęstego
łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka curry łagodnego
łyżka drobno posiekanego koperku
odrobinę skórki startej z cytryny
pieprz



Śledzie, jeśli to konieczne moczymy w wodzie przez 30 minut.
Potem osuszyć,  pokroić w paseczki.
Przygotowujemy sos. Łączymy  majonez, jogurt, sos sojowy, przyprawy i koperek.
Ja już nie dodaję soli, ale jak komuś mało może dosolić.
Wrzucamy do sosu obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko, posiekane orzechy.
Por kroimy i dodajemy do sosu. Ja wcześniej parzę por na sitku wrzątkiem, dzięki czemu nie dominuje on w daniu.
Łączymy kawałeczki śledzia z sosem i gotowe. Odstawiamy aby smaki się "przegryzły".

Smacznego i miłych przygotowań Świątecznych!






Śledziowe szaleństwa

20 grudnia 2012

Piernik marchewkowy i filcowe drobiazgi





Do świąt już niewiele czasu, na testowanie tym bardziej, ale bardzo ciekawił mnie smak tego nietypowego piernika, 
chociaż właściwie przeglądając Wasze przepisy , już nie jestem pewna co jest typowe a co nie:)
Polecam bardzo, aromatyczny, wilgotny i puszysty. 
Marchewkowy, a wcale nie wyczuwa się w nim marchwi. 
Nie ma znaczenia w jakie foremce się go upiecze, prosty do zrobienia i bardzo smaczny.
Można go upiec na ostatnią chwilę.

18 grudnia 2012

Szybkie holenderskie pierniczki zwane Kruidnoten



To takie malutkie pyszniutkie cudeńka, wielkości paznokcia kciuka.
Do chrupania zaraz po zrobieniu, nie muszą leżakować.
Miałam okazję spróbować oryginału, dlatego piekłam dotąd aż zbliżyły się do zapamiętanego smaku i wyglądu. Nie było to łatwe.

16 grudnia 2012

Marchewkowe serca






Mam ten przepis od dawna, niestety nie pamiętam skąd spisany i pewnie go już zmodyfikowałam po swojemu.
Piekłam już wiele razy ponieważ babeczki wychodzą puszyste i wilgotne 
i świetnie się przechowują nic nie tracąc ze swoich zalet. Polecam wypróbować.

14 grudnia 2012

Serowe ślimaczki z makiem i cynamonem





Szybki i prosty deser, a smakuje wyśmienicie.

13 grudnia 2012

Boczek pieczony słodko-pikantny





Nasze zimowe danie specjalne, super rozgrzewające i sycące.
Smak idealny, lekko słodkawy w połączeniu z pikantnym, do tego dymny posmak boczku.
Nie ma nic lepszego. Wbrew pozorom jest to danie niezbyt skomplikowane w przygotowaniu.
Można oczywiście samemu przygotować zalewę z odpowiednich składników, ja użyłam sosu-gotowca (w sumie raczej tego unikam), który się tu świetnie sprawdził.

10 grudnia 2012

Chałka kremowa z makiem



Pierwszy raz ją piekłam i wyszła, przepis jest prosty i świetny.
Pyszna, puszysta i maślana. 
Jako dziecko uwielbiałam chałkę porwaną na kawałki, zanurzoną w gorącym mleku, 
czy ktoś z Was też pamięta takie rarytasy?


08 grudnia 2012

Pieczona owsianka czekoladowa z ciasteczkową posypką.







Jeśli jeszcze tego nie próbowaliście, musicie koniecznie.
Piękny smak i konsystencja, idealna na śniadanie i czekoladowy głód:)
Przepisy krążą w necie, zrobiłam tak z ciekawości, bez przekonania, myślałam że wyjdzie sucha i średnia w smaku. Myliłam się! 
Jest pyszna, wilgotna i aromatyczna, niebo w gębie jak to mówią.
Można zajadać łyżeczką, ale na tyle zwarta że daje się podzielić na porcje.

06 grudnia 2012

Cynamonowe zwierzaki


Amela: "Mamusiu, czy już nie czas żebyśmy też ubrali choinkę? i szykowali się do Świąt? (reakcja na witryny sklepowe). Albo zróbmy ciasteczkowe dinozaury!" 
Każdy z nas inaczej postrzega przygotowania świąteczne, moje dziecko właśnie tak. 
No może jeszcze magiczne światełka czekają na powieszenie:) 
Skoro dziś dzień spełniania życzeń, to mamy nie choinki, gwiazdki, a dinozaury:) 
To nasz mały wstęp do pieczenia pierniczków ( u nas takie szybko dojrzewające bo nigdy nie wytrzymują leżakowania);)





Ciasteczka rodem z Finlandii, są pyszne, kruchutkie i zachowują tę kruchość na długojeśli trzymamy zamknięte w szczelnej puszce.

04 grudnia 2012

Placki brokułowe pieczone






Zdecydowane w smaku, lekko pikantne za sprawą chili.
Kolor wyszedł średnio-zielony ale to przez to że ich nie smażyłam
tylko upiekłam na blaszce wyłożonej papierem. 
Przepis poniżej, z moją lekką modyfikacją.

02 grudnia 2012

Grudniowy korzenny pudding jaglany





kombinacja własna

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wrzątku
1/2 szklanki mleka kokosowego
mała szczypta soli
2 ziarna kardamonu
1/2 laski wanilii
łyżka miodu
cynamon do posypania